Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mikulášská nadílka je za dveřmi. Víme, kde nasát tu správnou čertovskou atmosféru

/
  • Kam o víkendu vydat za čerty?
    3. prosince 2022 ● 07:45

    První předvěst Vánoc, Mikulášská nadílka, se kvapem blíží. Už v pondělí 5. prosince pražské ulice zaplaví to správné vánoční veselí v podobě čertů, Mikulášů a andělů, kteří děti obdarují něčím dobrým na zub nebo menší hračkou. Tradice Mikuláše anděla a čerta známe zhruba od 14. století, o jejím vzniku však koluje řada legend. Jedna z nich praví, že jeden velice chudý otec poslal své tři dcery do nevěstince, kde měly vydělat peníze. Dívky se bránily a byly nešťastné, když se o tom Mikuláš dozvěděl, dal dívkám měšce se zlaťáky a tím je vysvobodil. A kam tedy zajít v Praze za tou správnou mikulášskou atmosférou?

  • 1.

    Mikulášské jízdy Prahou

    Mikulášské jízdy parním vlakem po Praze a okolí.
    Autor: Profimedia.cz, ara

    Jestli vaše děti už nemůžou dospat a těší se na mikulášskou nadílku, řešením může být sobotní projížďka parním vlakem po Praze a jejím okolí. Nostalgický vlak s mikulášskou družinou odjíždí z pražského smíchovského nádraží v 8:56, ve 12:56  a také v 16:56 hod. Vlak pojede po okružní trase Prokopským údolím do Hostivice a po Pražském Semmeringu zpět na smíchovské nádraží. Čekají vás krásné výhledy na hlavní město a na té poslední pak ohňostroj na nádraží v Hostivici. Na akci je třeba zakoupit jízdenku, cena je 390 pro dospělého a 290 pro děti.

  • 2.

    Mikuláš v Muzeu MHD

    Mikuláš v Muzeu MHD
    Autor: DPP – Archiv DPP

    Muzeum je oba víkendové dny 3.- 4. listopadu otevřeno od 9 do 17 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin bude přítomen Mikuláš s čertem a andělem, kteří dětem za básničku či písničku rozdají sladkosti. V pokladně Muzea MHD koupíte nejen vstupenky za standardní cenu, ale byl rozšířen doplňkový sortiment, který se může stát zajímavým vánočním dárkem. V nabídce jsou hračky i modely. Milovníci měkkých dárků si přijdou na své díky ponožkám a "bydlenky" zase mohou své oko hodit na vykrajovátka cukroví ve tvaru tramvaje či metra. K dispozici je také zcela jedinečný kalendář muzejních vozidel za 190 Kč, případně vánoční perník za 150 Kč.

  • 3.

    Mikuláš Prahy 7 na Výstavišti

    Mikuláš Prahy 7 na Výstavišti
    Autor: MČ Praha 7

    Praha 7 zve malé i velké na mikulášské bruslení na Výstavišti. Dorazte v neděli 4. prosince od 15 hodin do Malé sportovní haly, s bruslemi, ale klidně i bez. K dispozici vám bude půjčovna, jen pozor - kapacita bruslí k zapůjčení je omezena a není možné si je rezervovat. Kromě bruslení bude pro děti připravený i předvánoční program v prostorách Střídačky. Děti si budou vyrábět masky čertů, andělů a Mikulášů a kromě nich si na památku budou moct odnést i fotku z fotobudky a drobnou mikulášskou nadílku.

  • 4.

    Mikuláš v Manifestu

    Mikuláš v Manifestu
    Autor: Manifesto Market

    Po celou neděli bude v Manifestu Na Knížecí probíhat Mikulášská nadílka v doprovodu živé hudby. O program pro děti se navíc postará zkušená animátorka Simona, takže si rodiče budou moct i v klidu vypít například svařák nebo si dát něco dobrého k jídlu. V programu nebude chybět Mikuláš s čertem a andělem, ale také tanec, zpívání nebo zdobení vánočního cukroví. „Nezapomeňte svým ratolestem dopřát jízdu na našem magickém, nasvíceném kolotoči, kde na malé princezny čeká krásný kočár a princové můžou osedlat kolotočové koníky,“ zvou organizátoři.

  • 5.

    Mikulášská na střeše Radost

    Mikuláš na střeše Radost
    Autor: Střecha Radost

     Oblíbený "Advent na Střeše Lucerny" se tentokrát přestěhoval a poprvé v historii se promění Střecha domu Radost na Žižkově do vánoční atmosféry - Nazdobené stromečky, Ježíšek v betlému se živými zvířaty, výhled na celou Prahu skrze akvárium s kapry a nebude chybět ani správná mikulášská nadílka 5. prosince od 18 hodin. Pokud sem s ratolestmi vyrazíte, stačí připravit balíček a Mikuláš s čertem a andělem se už postarají, aby vaše dítko bylo obdarované. Vstupné je 100 korun a v ceně je svařák nebo horký mošt.

  • 6.

    Mikulášská na Staroměstském náměstí

    Vánoční strom na Staroměstském náměstí. (25. listopad 2022)
    Autor: David Malík

    Staroměstské náměstí zaplní v úterý 5. prosince od 16 hodin nadpřirozené bytosti. Čerti, Mikuláši a andělé přijdou rozveselit malé i velké návštěvníky vánočních trhů. Mikulášská nadílka se opět bude točit okolo nezbedného čertíka Albertíka a jeho přátel. „Na Staroměstské náměstí dorazí Sněhulák Kulička za doprovodu andělské jízdy, čertík všechny přivítá a pošťák přinese andělskou poštu. Nebyl by to Mikuláš bez čertů, kteří budou děti pekelně zlobit. Grinč jim přijde Vánoce zkazit, ale nepodaří se, protože sob Karibů dá všechno zpátky dohromady, jak má být,“ popisuje mikulášskou zápletku Václav Třasák, autor dětské show.

  • 7.

    Čerti na Čertovce

    Čerti na Čertovce
    Autor: Pražské Benátky

    Kde jinde oslavit Mikuláše než na Čertovce? „Celodřevěné lodě vyplouvají každých 15 min. od 16:00 do 21:00 hod. z tajemného podzemního přístaviště Judita (Křižovnické náměstí č. 3, Praha 1). Při 30minutové plavbě vychrlí čerti z břehů na děti a jejich rodiče strašidelné pověsti a příběhy plné ohně. Na Vltavě se potkáte i se samotným andělem a Mikulášem, který hodné děti náležitě odmění,“ lákají Pražské Benátky. Jednotná cena za plavbu je 670 korun za osobu.

  • 8.

    Mikuláš v pražské zoo

    Mikuláš v pražské zoo
    Autor: Zoo Praha

    Po celý pátý prosincový den bude po zoologické zahradě procházet Mikuláš, čert i anděl, kteří budu dětem rozdávat drobné dárky. Od 15:30 pak bude tématické setkání, kde jinde než u ďáblů medvědovitých.

  • 9.

    Mikulášský charitativní bazar

    Mikulášský charitativní bazar
    Autor: VDV

    Mikuláš v poklidnějším duchu a navíc s charitativní myšlenkou. Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 uspořádá 5. prosince od 14 hodin v Pražské křižovatce charitativní bazar, kde bude možné nakoupit výrobky neziskových organizací. Pro děti samozřejmě nebude chybět Mikuláš s čertem a andělem a na závěr si bude možné zazpívat společně s Dagmar Havlovou a jejími hosty vánoční koledy.

  • 10.

    Mikulášský průvod

    Mikulášský průvod (ilustrační snímek).
    Autor: ÚMČ Praha 11

    Jižní Město připravilo pro Pražany již tradiční akci Mikulášský průvod, který vyrazí v pondělí 5. prosince v 18 hodin od Komunitního centra Matky Terezy a putuje Centrálním parkem. Přidejte se k Mikulášskému průvodu, kde se kamarádí čerti s anděly a ostatní drobotinou. Vítané jsou i děti v kostýmech čerta, mikuláše nebo anděla.

    Fotogalerie
    29 fotografií

     

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy