Stařenka si jako každý měsíc vyrazila pro důchod na poštu na Rajské zahradě. Tentokrát se k ní ale připojila růžovovlasá mladá žena a tvrdila jí, že je její vnučkou. „Z pošty poškozenou doprovodila až k ní domů a pod záminkou žízně se k seniorce vloudila do bytu v Zelenečské ulici v Praze 9,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

Když žena z bytu odešla, stařenka zjistila, že celý důchod je fuč! Žena neváhala a šla hned vše ohlásit na policii, má ale špatný zrak, a tak si nepamatovala, jak údajná vnučka vypadala.

Pozorný občan

„Policisté šetřením zajistili kamerové záznamy, na kterých je žena, po které v souvislosti s tímto případem pátráme, vidět,“ uvedla mluvčí. Za krádež a porušování domovní svobody hrozí až tříleté vězení.

Právě zveřejněné kamerové záznamy sehrály klíčovou roli v odhalení lupičky. Obojí bylo otázkou minut. „Policisté již znají totožnost ženy a to díky všímavému občanovi, který ji na záběrech poznal,” uzavřela ještě v pátek Siřišťová.

Rady seniorům

Policisté dále uvedli, že senioři jsou mnohem častěji oběťmi trestného činu než jeho pachateli. „Kriminalita na seniorech je zvláště nefér především z obecného morálního úsudku. Senioři by měli mít vždy na paměti, že by do svých domovů neměli vpouštět žádné cizí osoby,“ dodala mluvčí. 

Pachatelé podle policie zneužívají laciných triků, lákají seniory k uzavírání pochybných kupních smluv, zneužívají pocitů osamocenosti, naivity a důvěřivosti starších lidí, emotivních období, jako jsou Vánoce, Velikonoce apod. „Z pohledu společnosti lze trestné činy, které zneužívají zranitelnosti a bezmoci stáří, hodnotit jako výrazný sociálně patologický jev,“ uvedla Siřišťová.

Doporučení pro seniory

  • Nedůvěřujte neznámým lidem!
  • Nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu!
  • Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům!
  • Nepodléhejte vidině snadného zbohatnutí – výhra v loterii, zdánlivě levné zboží!
  • Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás požádá o peníze!
  • Nesvěřujte cizím osobám své úspory!
  • Ověřte si informace od cizí osoby, byť by byly velmi lákavé a sebereálnější!
  • Poraďte se s nejbližšími, než dáte peníze člověku, který od vás žádá peněžní „pomoc“!

Fotogalerie
4 fotografie