Pixies založili v roce 1986 v Bostonu kytarista a zpěvák Charles Thompson, později známý pod jménem Black Francis, a jeho tehdejší spolubydlící, kytarista Joey Santiago. Sestavu doplnili bubeník David Lovering a zpívající baskytaristka Kim Dealová. Slovo Pixies označuje kouzelné létající víly, jež prý rozhodně nepřinášejí jen dobro.

Alternativa

V roce 1987 Pixies vydali první nahrávku nazvanou Come On Pilgrim; o rok později jim vyšel regulérní debut Surfer Rosa. S ročním odstupem vždy vycházely i následující desky Doolittle a Bossanova. Poslední řadové album kapely nazvané Trompe Le Monde vyšlo v roce 1991.

O dva roky později se Pixies rozpadli. Black Francis ukončení existence kapely dříve než spoluhráčům oznámil v rozhovoru pro rádio posluchačům. Frontman Pixies poté pod pseudonymem Frank Black natočil sólovou desku. Čtveřice hudebníků obnovila spolupráci v roce 2004. Pixies poté vyjeli na turné a vydali řadu nahrávek z jednotlivých koncertů i koncertní DVD Pixies Sell Out.

Dosud poslední album Beneath The Eyrie skupina vydala v září 2019. Folklórní příběhy, nadpřirozené bytosti, temnota, romantická témata, smrt a její důsledky, téma Black Francisova rozvodu, dokonce i boj venkovanky Katky se sumcem na život a na smrt, to všechno se dostalo na tuhle desku. Beneath The Eyrie shrnuje invenci a živou estetiku legendárních alb Pixies, ale nesnaží se ji napodobovat. Místo toho kapela přimíchává různé aktuální i nadčasové hudební i kulturní žánry.

Inspirovali Cobaina

Pixies postavili svoji tvorbu na častých dynamických kontrastech a směsici punku, nezávislého kytarového rocku a popu. Texty přecházejí od deprese k ironii a nevyhýbají se tématům jako víra nebo sex. Po rozpadu se Pixies stali vlivnými pro mnoho alternativních kapel. Asi nejznámější z nich je Nirvana, její frontman Kurt Cobain řekl, že by jejich album Nevermind vůbec nevyšlo nebýt Pixies.

Fotogalerie
8 fotografií