Když v roce 2020 přišel Ondřej Kobza za starostou Prahy 1 s nápadem prostřít na Karlově mostě půl kilometru dlouhý stůl, starosta si myslel, že se proslulý kavárník zbláznil. „Když jsem ho ale vyslechl, svým nadšením si mě pro tu akci získal,“ řekl tehdy starosta Petr Hejma (STAN).

Sousedské setkání mělo kromě oživení historického centra, které patří především turistům, i symbolickou rovinu. Mělo se jednat o oslavu konce pandemie covidu-19. Bohužel tehdy nikdo netušil, že se přiženou další vlny, mnohem zákeřnější a delší.

Kobzova akce však měla velký úspěch jak mezi místními, tak dokonce ve světě. Stůl přes celý Karlův most s bílým ubrusem zaujal nejedno zahraniční médium, a tak fotky z akce oběhly prakticky celý svět.

Kruhový stůl na Staromáku

Nyní se chystá Kobza na akci navázat. Tentokrát chce prostřený stůl umístit na Staroměstské náměstí. „Jde o jedno z nejvýznamnějších míst našich dějin. Proběhla zde poprava 27 českých pánů, komunisté zde ohlásili vítězný únor, po Sametové revoluci se tu rozezněla Má vlast dirigovaná panem Kubelíkem, slavilo se zde Nagano. Přesto když člověk dnes na Staroměstské náměstí zavítá, nic z tohoto silného ducha místa necítí,” popisuje Kobza.

S kavárníkem nelze než souhlasit. Toto významné pražské náměstí je po většinu dne plné turistů, kteří obdivují jedinečný Pražský orloj nebo si užívají výhled na památky z některé místní restaurace. Pražané se historickému centru často spíš vyhýbají, davy turistů nikoho příliš nelákají. I proto by sousedská snídaně, zvlášť od šesti ráno, mohla být jedinečným zážitkem.

Kdo chce mít jistotu místa, může si udělat rezervaci, neznamená to ale, že bez rezervace lidé přijít nesmí. „Vítán je každý, kdo přinese něco dobrého pro sebe i pro druhé. Nezáleží na tom, jestli koupíte ovoce ve vedlejší večerce nebo napečete bábovku, cílem je se hlavně potkat,“ říká Kobza.

Nový zvyk?

Červnový Stůl ve středu by podle Kobzy přitom neměl být ojedinělou akcí. „Rádi bychom podobný dlouhý stůl organizovali každý rok. Pokaždé někde jinde. Abychom tím poukázali na místa, jejichž potenciál zůstává skrytý a nenaplněný,” uzavírá kavárník.

Fotogalerie
30 fotografií