Tělo mají pokryté šupinami, ale plazi to nejsou. Po měsíční karanténě pražská zoo ukázala vzácné luskouny krátkoocasé. Samička Run Hou Tang a její partner Guo Bao získali zcela novou expozici vybavenou umělými norami v pavilonu Indonéské džungle. Nejsložitější částí chovu vzácných zvířat je strava. V přírodě jedí termity, v zajetí musí chovatelé experimentovat.

„Naše pražská verze krmení pro luskouny, která vychází z tchajwanské receptury, obsahuje vedle zamrazených včelích larev také larvy potemníků, detoxikační hlínu, chitin, vitamin K a další složky,“ popsal Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo. V přírodě se živí termity, v našich podmínkách je chovatelé nahrazují včelími larvami, které jim podávají v podobě kaše.

Častým terčem pytláků

Proč se jedná o vzácná zvířata? Jsou kriticky ohroženým druhem, protože se stávají častou kořistí pytláků. Ti je loví kvůli masu, ale i třeba kvůli čínské medicíně. Odhaduje se, že během několika posledních dekád se jejich populace vinou lidské hlouposti snížila až o 80 %.

Nová jména

Run Hou Tang a Guo Bao jsou autentická tchajwanská jména obou luskounů. V Troji se jim tak ale říkat nebude. „Originální tchajwanská jména luskouního páru byla pro našince poněkud obtížně vyslovitelná. Nechali jsme proto veřejnost jim vybrat nové přezdívky v anketě na Portálu Pražana. Nakonec zvítězil Hugo a Fazolka,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Hlasovat bylo možné do 12. května.

„Oba luskouni dostali nové přezdívky, o kterých hlasovala veřejnost - Hugo a Fazolka,” sdělil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) na facebooku. „Zoo Praha se nyní stala jedinou českou zahradou a jednou ze dvou v Evropě, která se těmito šupinatými savci pyšní. Hlavní motivace k chovu ale plyne především z jejich ohrožení,” dodal.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pytláky jsme přesvědčili, aby chránili přírodu, řekl Příbrský Blesk TV

Fotogalerie
26 fotografií