„Start a cíl je na Mariánském náměstí, samotná hra, okruh po okolních ulicích, zabere něco kolem půl hodiny,“ popsal Marek. Účastníci projdou sedm stanovišť, kde děti čeká povídání o historii i soutěžní úkol.

„Už Mariánské náměstí je stanoviště. Tady je Klementinum, bývalá jezuitská kolej. A my si připomene, že zrovna teď v dubnu je výročí Akce K, kdy komunistická Státní bezpečnost provedla přepad klášterů, řeholních řádů. Vlastně je úplně zrušila a internovala kněží a další řeholní pracovníky,“ řekl Marek.

Stanoviště na Staroměstském náměstí, odkud bývalo Pařížskou ulicí vidět na Stalinův pomník na Letné, pak připomene jak monstrózní stavbu, tak tragický osud jejího tvůrce, sochaře Otakara Švece. Umělec spáchal sebevraždu v březnu 1955, necelé dva měsíce před odhalením sousoší. To pak bylo odstřeleno na podzim 1962.

Další stanoviště je věnované památce režiséra Miloše Formana. „Připomeneme, jak v Tylově divadle (dnes Stavovském) natáčel v 80. letech Amadea za dohledu Státní bezpečnosti, “ poznamenal Marek. Dodal, že vycházka připomene i Václava Havla, který se zasloužil o rekonstrukci kostela svaté Anny. Nyní tam sídlí kulturní centrum Pražská křižovatka, o které se stará Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. S bývalým prezidentem se pojí i Divadlo Na zábradlí na Anenském náměstí, kde Havel v 60. letech působil jako dramatik a byly tam uváděny jeho hry.

Platforma Bez komunistů.cz pravidelně pořádá akce připomínající osobnosti, které se vzepřely komunistickému režimu a historická výročí. Stojí například za kampaní Jdu s hlavou vztyčenou věnované památce Milady Horákové a dalších obětí komunistické totality. Venkovní hru v centru Prahy iniciativa pořádala už loni v prosinci.

Fotogalerie
14 fotografií