Předloni musela být kvůli pandemii koronaviru celá výstava odřeknuta. Loni se konala v náhradním termínu, avšak s důrazem na vládní omezení. Teprve letos se výstava, která je podle ředitele Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Bohumila Černého vůbec jednou z nejoblíbenějších akcí zahrady, vrací v plné síle. „Na akci každoročně přijde několik desítek tisíc návštěvníků, nejvytíženější jsou tradičně víkendy,“ přiblížil Černý.

Gigant i trpaslík

Na které se vyplatí zaměřit? Zeptali jsme se Evy Smržové, která je dlouholetou kurátorkou výstav s motýly. „V tuto chvíli je na výstavě zastoupeno zhruba 40 druhů, přičemž v průběhu konání výstavy by se se mělo vylíhnout přibližně 5 500 motýlů z tropů a subtropů,“ prozradila. Ve všech případech půjde o „cizí“ motýly, kteří se v české přírodě nevyskytují.

„Spatřit bude možné několik druhů Otakárků, které vynikají krásným tvarem křídel a pestrobarevným zbarvením. Tradičně budou k vidění motýli rodu Morpho, spoustu malých Baboček ale i tzv. soví motýly,“ přiblížila kurátorka. „Soví motýli se jim říká proto, že na spodní straně křídel mají kresbu sovího oka, kterou se snaží zastrašit nepřítele, aby se nestaly potravou větších predátorů.“

Dále se mezi ostatními motýly nachomýtnou i třeba jedovatí nebo noční. S rozpětím křídel, které dosahuje až 25 centimetrů bude ozdobou výstavy právě noční motýl martináč Attacus atlas, který je největší na výstavě. „Mne osobně ale udělal největší radost droboučký motýl Aeria eurimedia. Je velice hezký, žlutohnědý s jemnou kresbou a barevným tělíčkem. Je to ale opravdu droboučký motýl, který snadno lidskému zraku unikne. Jeho rozpětí dosahuje zhruba centimetr a půl.“

Exempláře jako potrava

Na výstavu v minulosti mířily kukly motýlů z farmy v Anglii. Letos do Prahy putovaly z Nizozemska. „Nikdy nevíme předem, jaké kukly k nám doputují, takže i pro nás to bývá překvapení,“ usmívá se kurátorka. Jiné skleník navštíví ještě jako housenky, které se teprve zakuklí. S takovými prý ale bývá těžší pořízení.

„Housenky jsou značně žravé a potřebují značné množství potravy,“ krčí rameny kurátorka. „Pokud najdou vhodnou potravu mezi rostlinami, které ve skleníku jsou, dokáží s nimi docela zatočit. Snažíme se jim dávat rostliny, které by mohly požírat, ale nejsou zrovna dvakrát vybíravé, takže se zakousnou do toho, co mají zrovna po ruce,“ směje se.

Živí i malování

Nebudou to jen „živé“ exempláře, které si na výstavě půjde prohlédnout. Botanická zahrada využila spolupráce s Galerií hl. m. Prahy a nechala vstupní prostor do expozice skleníku vyzdobit tematickými obrazy a obrázky motýlů. „Jde o menší umělecké předměty, kterými jsme nechali vyzdobit vstupní halu. Je jich několik desítek,“ uvedl Černý. V zadním traktu skleníku jsou pak motýli z keramiky, ktré vytvořily pražské děti.

Výstava je doprovázena panely, které informují o motýlím životě, a jeho specifikách. Například, že chuťové buňky mají motýli na chodidlech. Texty pak doplňují i mikroskopické fotografie. Zajímavostí, tak jako v předešlých ročnících, je možnost sledovat vývoj motýlů od housenky po dospělého jedince, jelikož se zrakům návštěvníků odhalí i vitríny s motýlími larvami, které se v průběhu výstavy budou líhnout.

Rozkvět po covidu

„Jsem rád, že nám botanická zahrada po nelehkých letech znovu vzkvétá. Pro Prahu jde o výkladní skříň,“ těší náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). „Je třeba si v téhle složité a těžké době dělat radosti, a takovou radostí, zvláště nyní na jaře, může být právě návštěva Botanické zahrady, která disponuje nejen krásnou zahradou, ale i zajímavými akcemi. Osobně se těším zvláště na ty větší motýly, protože už dva roky nosím brýle na blízko, takže ty malé motýly příliš nevidím,“ uzavřel se smíchem náměstek.

Kde: Skleník Fata Morgana – Botanická zahrada Praha, Trojská 800/196 – Praha Troja.
Kdy: Do 22. května, otevřeno úterý až neděle v čase 9:00-19:00.
Vstupné: Dospělí 150,- Kč, děti a studenti 100,- Kč, senioři a ZTP 75,- Kč.

Video
Video se připravuje ...

Výstava exotických motýlů v Botanické zahradě v Troji. (duben 2022) David Zima

Fotogalerie
55 fotografií