„Pitevní nález odhalil jako hlavní příčinu oběhově-pulmonální selhání, které pravděpodobně nastalo v důsledku poruchy funkce střeva,“ uvedla zoo.

Návštěvníci mohou v zoologické zahradě v české metropoli nadále vidět samice Aniseed, Laurel a Nutmeg, které v Troji obývají expozici australské a tasmánské fauny zvanou Darwinův kráter. Skupinu samic by měli doplnit další ďáblové, jak zoo avizovala. O příchodu dalších tasmánských čertů se nyní podle mluvčí zoo Dany Aleny Maděrové jedná.

Expoziční celek Darwinův kráter, jehož výstavba stála 78 milionů korun, se otevřel 30. května 2020 a obývá ho nyní asi dvacítka druhů zvířat. Darwinův kráter je novým domovem také pro ročního samce vombata Coopera, který loni v prosinci do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru. K samci vombata by měla přibýt samice.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, loni zavítalo 962 987 návštěvníků, tedy zhruba o 110 000 víc než předloni. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu vyšší. Návštěvnost ovlivnilo podle vedení zoo mimo jiné to, že areál zahrady byl kvůli vládním opatřením proti šíření nákazy covidem-19 prvních 101 dnů roku 2021 pro návštěvníky zcela uzavřený, v dalších týdnech a měsících se pak zoo musela vypořádávat s různými omezeními.

Fotogalerie
50 fotografií