Plazi v pražské zoo se probouzejí ze zimního klidového stadia. Pomáhají jim k tomu chovatelé, kteří uměle prodlužují délku dne tak, že ve vnitřních expozicích znovu rozsvěcejí světla a zvyšují teplotu.

„Jakmile se plazi zahřejí na provozní teplotu, vypukne frenetická aktivita – nejprve sháňka po potravě, poté dvoření a páření. Samci pouštních ještěrů se často odívají do pestrého zásnubního šatu a předvádějí během námluv celou paletu imponujícího chování. Ve snaze upoutat samičku všemožně poskakují, pokyvují předkem těla a stáčí ocásek,“  popisuje kurátor plazů Petr Velenský.

Návštěvníci zoo tak mají v těchto dnech vskutku neobvyklou podívanou – namlouvání u plazích samců totiž často provází zintezivnění barev či přímo přebarvení. To lze teď vidět u pouštních ještěrů v Pavilonu šelem a plazů. „Příkladem je trnorep mezopotámský, kterému přes hřbet vystupuje červená čabraka, nebo samec agamy stepní zbarvený do kombinace bílé, modré a fialové. V expozici českých hadů v Teráriu předvádí výraznou sezónní barvoměnu i samec zmije obecné, který se páří okamžitě po skončení zimování,“ popisuje tisková referentka Zoo Praha Alena Maděrová v tiskové zprávě.

Zimování

Zimování je nedílnou součástí životního rytmu plazů mírného a subtropického pásu. „Zvyšuje jejich vitalitu a často je i podmínkou zdárného rozmnožování. U plazů z různých zeměpisných šířek se délka klidového období liší, většinou ladíme plazy do klidu v průběhu podzimu a zimování ukončujeme právě začátkem února,“ uvádí  Velenský.

Některé plazy zimují chovatelé přímo v jejich vnitřních expozicích, například plazy pouštní či zmije a užovky. Středomořské hady umísťují chovatelé do vinotéky, která jim zajistí správnou teplotu i vhlkost. Posledním způsobem je zimování v připravených zimovištích venkovních expozic.

Fotogalerie
3 fotografie