Národní muzeum otevírá další stálou expozici Okna do pravěku, která návštěvníky provede od prvohorních moří, kde je k vidění spousta trilobitů, přes třetihorní souboje zvířat až po dobu ledovou, která nejen na území České republiky probíhala ve čtvrtohorách. „S dvěma tisíci exponáty jde o největší pravěkou expozici v celé České republice,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Historii pravěku přiblíží 4 sály

Hned v prvním sále, tedy v expozici zaměřené na prvohory, čeká na návštěvníky i fosilie nejstarší určené suchozemské cévnaté rostliny na světě. Cooksoniu barrandei, která pochází z doby před 430 miliony let, poprvé popsal Joachim Barrand a muzeum ji má ve svých sbírkách více než 100 let. „Na to, jak je to významný exponát, tak je velice malý, měří asi jen 6 centimetrů a ve vitríně ho lze jednoduše přehlédnout. Ale s těmi vzácnými věcmi to už tak bývá, že bývají nenápadné,“ řekl Michal Lukeš.

I v dalších sálech se skrývají poklady. V expozici o druhohorách je k vidění jeden z nejstarších známých plazů – mořská mosasaura. Nechybí ani jediný český dinosaurus Burianosaurus augustai, neboli Burianův ještěr. Jednalo se o středně velkého dinosaura, který na území České republiky žil asi před 94 miliony let. Poprvé byl popsán v roce 2017 na základě objevené fosilie kosti stehenní nedaleko Kutné Hory. Společnost dinosaurovi dělá i děsivě vyhlížející šavlozubý tygr a také mamut s malým mamuťátkem v životní velikosti.

Moderní vychytávky

Nová instalace také reaguje na moderní dobu a snaží se skloubit současnou techniku s historickou budovou a také pravěkými artefakty. „Když člověk slyší expozice zkamenělin nebo minerálů, může si myslet, že to bude nuda. My ale prostřednictvím našich exponátů vyprávíme příběh, pomáhají nám k tomu i ty nejnovější technologie,“ sdělil ředitel muzea.

A opravdu, na většině z černých vitrín se nacházejí válce, které budou představovat tehdejší terén. Navíc jsou opatřené světélkujícími vlákny, které mohou na strop promítnout třeba moře. „Návštěvníci si tak lépe uvědomí, jaký terén se zde nacházel,“ upozorňuje ředitel. I samotné vitríny jsou doplněny animacemi, které připravila přední česká animátorka Kateřina Coufalová. Animace jsou určeny převážně pro malé návštěvníky, kterým jednoduchou a zábavnou formou vysvětlí složité procesy, jako je třeba vznik fosílií. Pro dokreslení reálného zážitku nechybí odlitky zkamenělin, které si návštěvníci mohou osahat a také interaktivní lavice, kde bude komixovou formou představena paleontologie a nejznámější exponáty.

Fotogalerie
17 fotografií