Festival volně navazuje na obdobně zaměřenou akci Vzpurná Praha. Po dvou ročnících se přejmenoval na Za Prahu udržitelnou a sousedkou, více se totiž zaměřuje na lokální obyvatele pražských čtvrtí. Událost se koná na adrese Řehořova 33/39. 

Součástí změny byla výzva čtyřiceti pražských spolků se sedmi tematickými oblastmi, které stojí v jádru udržitelné budoucnosti metropole. „Festival je pro nás místem setkávání, platformou pro diskuzi, vzájemnou inspiraci, a společnou práci pro lepší město,“ popisuje Blesku Václav Orcígr z neziskové organizace Arnika, která celý festival spolupořádá.

Pro Arniku znamená akce spojení sil významných organizací, které se z občanské a aktivistické pozice zabývají městským rozvojem. „Je to pro nás skvělá příležitost pro vzájemnou diskuzi, spolupráci a plánování budoucí práce,“ dodává Václav Orcígr. Zároveň se festival otevírá široké veřejnosti, které může ukázat alternativní náhled na město bez ekonomických měřítek. Akce se soustředí na kvalitu života, sousedství, dostupnost bydlení a samosprávu hájící veřejné zájmy, „ne jen zájmy developerů“, dodává mluvčí Arniky.

Na co se těšit?

Prvním programem bude promítání filmu v pátek od 18:30. Následuje panelová diskuze. V sobotu čeká návštěvníky přednáška o zeleném urbanismu, workshop architektů, večeře, křest alba a koncert. Navíc si na místě budou Pražané moci potisknout vlastní tričko. V neděli se půjdou zájemci projít po Nákladovém nádraží Žižkov a dalších žižkovských místech čelících změně. Zlatým hřebem dne se stane diskuze s představiteli města pod taktovkou. 

Akce se primárně zaměřuje na aktivní obyvatele Prahy. „Na akci nicméně zveme i zástupce místní samosprávy v Praze 3, hl. m. Prahy i Institutu plánování a rozvoje,“ vysvětluje Václav Orcígr. Letošní ročník se točí zejména kolem Žižkova a plánovaného developmentu na Nákadovém nádraží.

„Věřím, že plánovaná procházka i večerní Bulvár live patří mezi největší lákadla pro žižkovské obyvatele,“ dodává. Festival je zdarma. U vstupu, kde se bude kontrolovat bezinfekčnost dle stávajících vládních opatření a poskytovat informační materiály nicméně bude možnost na chod festivalu přispět dobrovolným příspěvkem.

Vize festivalu

Program vznikal společnou diskuzí a plánováním všech zapojených subjektů. „Arnika nicméně přímo odpovídá za vydání a křest nové publikace o projektu Rohan City, který se uskuteční v sobotu večer, a realizaci procházky po Nákladovém nádraží Žižkov s následnou diskusí,“ láká Václav Orcígr.

Po dvou ročnících Vzpurné Prahy i loňského festivalu ZPUS mají prý pořadatelé dostatek zkušeností. Příprava tedy probíhala poměrně hladce a bez komplikací. Většinou se začíná plánovat půl roku před samotným datem události. Organizátoři se v této době pravidelně vídají a vymýšlí program. Práce na festivalu mnoho nestojí, rozpočet festivalu se pohybuje zhruba okolo 100 tisíc korun.       

Video
Video se připravuje ...

Model možné budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov Eva Fornálová

Fotogalerie
16 fotografií