Rok co rok se na podzim do do zámeckého areálu Ctěnice, který se nachází u Vinoře, na samotné hranici hlavního města se Středočeským krajem, hrnou davy lidí. Důvodem je štědrá úroda zámeckých jablek, v rámci které se koná jablkobraní, spojené s řemeslnickým jarmarkem.

„Ten představí tradiční řemesla, jako je hrnčířství, košíkářství, pekařství a cukrářství,“ láká Muzeum města Prahy, které zámek spravuje. K vidění budou také ukázky drátenictví či výroby mýdel. Pro nejmenší účastníky se v zámecké kočárkovně budou vyprávět pohádky, a v zámeckém parku v odpoledních hodinách budou mít možnost seznámit se i s živým Patem a Matem. Samozřejmostí bude dostatek jablek, nabízených na mnoho způsobů, včetně čerstvě lisovaného moštu.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k novým kutilským trampotám Pata a Mata. (2019) Bioscop

Jablka a podzim

Podzimní a zimní jablka zpravidla dozrávají na jabloních právě během zářijového období. Do podzimních sychravých dnů, plných nevyzpytatelných výkyvů teplot, se jedná o ideální ovoce, které je nasycené potřebnými živinami a vitamíny, zvláště vitamínem C.

Ostatně také ne nadarmo bývá podzim obdobím, kdy se nejčastěji peče štrúdl – z čerstvě natrhaných jablek. A při správném skladování to mohou být i právě ta zářijová jablka, která se při štědrovečerní večeři, krájí kolmo, aby se ukázalo, zda jejich jadérka vytváří hvězdu nebo kříž.

Kde: Zámek Ctěnice, Bohdanečská 259, Praha – Vinoř.
Kdy: 18. září 2021 od 10 do 17 hodin.
Vstupné: Volné.

18. září 2021 se v zámeckém areálu Ctěnice uskuteční tradiční jablkobraní.
Autor: Muzeum města Prahy
Fotogalerie
13 fotografií