Venkovní prostory Botanické zahrady v Troji zaplnily dekorace, které vznikaly v průběhu celorepublikového semináře vedeného floristou Slávkem Rabušicem a jeho kolegy. Jejich díla zdobí řadu českých hradů a zámků.

Vznikly tak tradiční i nadčasová aranžmá. „Návštěvníci se v rámci našich expozic mohou inspirovat dekoracemi vyrobenými z živých, řezaných i sušených rostlin a plodů. Na přípravě aranžmá se podílí i naši zahradníci a zaměstnanci. Japonskou zahradu ozdobí dekorace na motivy tradiční ikebany, výzdoba na vinici sv. Kláry zase tematicky doplní naše Oslavy sklizně vína,“ láká návštěvníky botanické zahrady ředitel Bohumil Černý.

Inspirace venkovem

Tvůrci výstavy pracovali s tradičními podzimními květinami a plody. Využili slunečnice, kukuřici, čirok, tykve, chmel nebo astry a další podzimní květiny. Výstava probíhá ve venkovních částech zahrady. V Ornamentální zahradě vzniklo několik velkých objektů inspirovaných svatební hostinou včetně postav tančících družiček nebo výjevy z venkovského stavení. 

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada v Troji (11. září 2021). Blesk.cz - David Malík

V barokní kapli sv. Kláry mohou návštěvníci vidět okázalé dekorace v barokním stylu, který se vyznačoval velkým množstvím květin a monumentalitou. V Japonské zahradě vznikly variace na umění aranžování květin z Číny a Japonska známé jako ikebana, které k aranžování přistupuje naopak spíše minimalisticky.

K vidění budoutaké umělé rostliny, kterými aranžéři vyzdobili svatební altán pod kaplí sv. Kláry. Podzimní dekorace symbolizující čas sklizně a hojnosti zdobí okolí viničního domku a vinařského lisu. 

Botanická zahrada chystá během září také další akce. O víkendu 18. - 19. září se chystá Oslava sklizně vína na vinici sv. Kláry a od 23. září tu bude k vidění výstava orchidejí z Ekvádoru.

Fotogalerie
147 fotografií