Pospěšte do Japonské zahrady, ať vám výstava neuteče. Potrvá totiž pouze od 2. do 5. září. K vidění je téměř 80 krásných rostlin ze všech koutů republiky. „Letošní expozice představuje ty nejlepší bonsaje od předních českých pěstitelů,“ sděluje Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Převážně jsou vystaveny lokální dřeviny, ale své místo mají také exotické bonsaje jako tamaryšek, akácie nebo fuchsie. Přehlídku doprovází bohatý program, který přiblíží asijské tvarování stromů a japonské kulturní tradice. Pro zájemce je připraven prodej bonsají a doplňkových rostlin.

Sestry Geislerovy

Jakožto dcery japanologa se slavnostního zahájení expozice Nejlepší české bonsaje zúčastnily Aňa a Ester Geislerovy. „My jsme zkrátka od dětství vyrůstaly v takovém krásném propojení české a japonské kultury,“ vzpomíná Aňa Geislerová. V Japonsku zatím ani jedna nebyla. „Stejně jako se musí s láskou čekat, než ta bonsaj nevyroste, tak mi si počkáme na cestu do Japonska,“ směje se Aňa.

„Bonsaj je pravý opak mě“

Doma sice žádnou bonsaj nemají, ale Ester je má spojené s dětstvím. Chtěla si jako malá vedle rostlin hrát s barbínami. Vzrůstem se totiž bonsaje ideálně hodí k panenkám Barbie. Bonsaje vidí jako symbol disciplíny. Aňa Geislerová si bonsají velmi váží. „Z podstaty jsem chaotický a netrpělivý člověk,“ říká. Bonsaj pro ni znázorňuje něco, čemu se musí věnovat péče trpělivost a klid. „Vzbuzuje to ve mně respekt a úctu, protože to je pravý opak mě,“ usmívá se česká herečka.

Kdo vyhrál?

Botanická zahrada uspořádala letošní ročník výstavy jako soutěžní. „Bylo velmi těžké vybírat vítěze, představuje se totiž skutečně to nejkvalitnější od českých bonsajistů,“ říká Bohumeil Černý. Udělovaly se hned tři ceny. Prvního vítěze vybral ředitel, druhého japonský velvyslanec Jeho Excelence Hideo Suzuki a posledního si mezi sebou zvolili vystavovatelé.

„Jde o subjektivní hodnocení, alespoň u ceny udělované mnou,“ vysvětluje ředitel. Hodnotil se tvar rostliny, celkový vzhled a vhodné doplnění podmisky, jež podtrhuje celkovou vizáž. Cenu ředitele Botanické zahrady hl. m. Prahy za první místo získala bonsajistka Pavla Vránová z Pardubic s mochnou křovitou (Potentilla fruticosa).

Jako další získal cenu České bonsajové asociace Vladimír Došek z Horních Počapel s bonsají borovice blatky (Pinus uncinata). Velvyslance Japonska v ČR nejvíce zaujala bonsaj ze sbírek Botanické zahrady hl. m. Prahy – buk lesní (Fagus sylvatica), která je poměrně mohutného vzrůstu a je výrazná svou zajímavou miskou.

Plán na víkend

O víkendu 4. a 5. září akce nabídne i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku čajového obřadu školy Urasenke s možností ochutnávky šlehaného čaje matcha. Představí se tradiční japonská kuchyně a nebude chybět vystoupení hráčů na tradiční japonské bubny nebo tradiční japonské divadlo kjógen. Na návštěvníky bude dále čekat ukázka bojového umění a skládání origami. Mimořádně se mohou návštěvníci těšit na večerní provázení v Japonské zahradě, které si musí na webu dopředu objednat.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní přestřihnutí pásky Jan Dařílek

Fotogalerie
28 fotografií