„V tuto chvíli jsme otevřeli první část expozice. Snažíme se představit návštěvníkům umění tvarování stromů, které má tradici a kořeny v Japonsku. Bonsaj v překladu znamená strom v misce a je to určitý speciální druh pěstování a tvarování dřevin,“ uvedl zástupce ředitele a vedoucí dendrologického oddělení Tomáš Hanzelka. Expozice se jmenuje Zahradní umění Dálného východu.

Skoro stoleté stromy

Návštěvníci mohou v zahradě vidět jehličnaté i listnaté stromy, které zoo koupila od pěstitelů. Stromy jsou staré několik desítek let, k nejstarším exponátům patří olivovník evropský, který byl vysazen v roce 1928, a habr Turčaninovův z roku 1923.

V zahradě je i například jalovec čínský, dub cesmínový, borovice drobnokvětá, javor Bürgerův, habr japonský nebo jabloň Halleova, která aktuálně plodí, což je podle Hanzelky vrchol pěstitelského umu. V zahradě je zhruba 20 druhů stromů a bonsají a dohromady čítá přibližně 50 kusů.

Chtějí tu zahradu  feng-šuej

„Vycházíme z naší tradice. Málokdo možná ví, že zoo Ostrava i v minulosti byla zaměřena, co se týká zvířat, na Asii. Snažíme se v této tradici pokračovat i v rostlinách,“ podotkl Hanzelka.

V zoo už je možné vidět už déle také velkou kolekci bambusů nebo rododendrony. Zahrada chce podle Hanzelky do dvou let v obdobném duchu upravit celou vstupní část svého areálu, a to až po výběh pandy červené.

„Toto je prvotní ochutnávka, chtěli bychom v dalších letech pokračovat rekonstrukcí a rozšířením čínské zahrady a vzniknout by tady měla také zahrada feng-šuej,“ řekl Hanzelka.

VIDEO: V plzeňské zoo odchovali trojčata lvů berberských.