Louka o rozloze dvou hektarů, nad kterou vedly až do letošního jara dráty vysokého napětí, slouží místním k procházkám a venčení psů. Díky soutěži nápadů občanů na zlepšení jejich okolí dokončili sochaři Tereza Holá a Hynek Skoták osazení 15 objektů z modřínového dřeva. Mají představovat zvětšená travní semena. Sochařské prvky jsou navrženy přímo pro toto místo s cílem zachovat jeho krajinný charakter. Jsou umístěny poblíž stromů a mimo svah, kde se v zimě sáňkuje.

Proti zastavění louky

„Jedním z důvodů, proč jsme navrhli území proměnit v park, je snaha zachovat místu veřejný ráz i do budoucna. Jinak řečeno, chceme úpravami zabránit případným snahám o zastavění tohoto největšího souvislého volného zeleného prostranství na Sídlišti Skalka,“ vysvětluje spoluautorka projektu Monika Martišková.

Sousedský piknik

Na podzim by v trase vyšlapané cestičky měl také vzniknout mlatový chodník. „Snažíme se zde pomocí několika chytrých úprav v rámci daného rozpočtu vybudovat jednoduchý krajinný park. A také o tom chceme dát vědět lidem v okolí, aby zde mohli trávit svůj volný čas. Proto tu v neděli 12. 9. pořádáme sousedský piknik a na podzim plánujeme letecký den, tedy pouštění draků, ke kterému rozlehlá louka, teď už bez drátů, přímo vybízí,“ upřesňuje předseda místního Spolku Na Padesátém a spoluautor projektu František Huber. 

Fotogalerie
8 fotografií