Startuje se sice až ve čtvrtek ráno, ale nedočkavci mohou na místo závodu v Opletalově ulici před sídlem Autoklubu ČR dorazit už ve středu 11. srpna. „Od 14:00 se tu budou rovnat vozidla všech 121 účastníků. Následovat bude rozprava s jezdci i raut. Máme také připravený bohatý program pro diváky,“ láká ředitel závodu Miroslav Krejsa. Na trasu se auta vrhnou tradičně ráno v šest hodin 12. srpna. Pouštěny budou v minutových intervalech, poslední legenda vyrazí na trať v 7:40.

Pouze auta do roku 1939

Na trati o celkem třech etapách (z Prahy do Bratislavy, okruh kolem Bratislavy, z Bratislavy do Prahy) se utkají automobilové skvosty vyrobené do roku 1939. „Chceme předválečné vozy, které se částečně podobají vozům na startovním poli v minulosti,“ upřesňuje ředitel závodu. Navazuje se totiž na soutěž se stejným jménem, která se poprvé jela v roce 1933. Veteráni musí být v perfektní kondici. Soutěží se celkem v šesti kategoriích podle obsahu motoru.

Netradičně však nejde o to, kdo bude nejrychlejší, jak tomu bylo v minulosti. S ohledem na stáří bouráků vyhraje ten, který předvede nejpravidelnější jízdu. Ideální rychlost se stanovila na limitu 45 kilometrů v hodině. Na trati je celkem šest kontrolních stanovišť, řidiči mají určený čas, v kolik na ně mají dorazit. Za odchýlení od daného času se jim pak přičítají trestné body, vyhraje ten, který jich nasbírá nejméně. Aut bojujících o ceny bude 114, zbytek jsou doprovodné veterány. 

Nejlepší řidič bude odměněn unikátními hodinkami. „Jsou dělané na zakázku. Uvnitř hodinek tiká stroj značky Prim,“ sdělil Blesku zástupce ředitele a organizátor slovenské etapy závodu Šimon Hůlka. Do závodu se nadchla také starostka Bratislavy-Starého Města Zuzana Aufrichtová a slovenský ministr dopravy Andrej Doležal, kteří si zazávodí každý se svou posádkou.

Malí jezdci, velké ceny

Letošní ročník soutěže pamatuje také na dětské publikum, pro které je připravený závod na šlapacích autíčkách „100 metrov bratislavských“. Ve spolupráci s mateřskými školami děti poctivě trénují, aby vyhrály závody v Bratislavě na Hviezdoslavově náměstí, které se uskuteční v pátek 13. srpna. Odměnu dostane každý malý závodník. Úplný vítěz získá pro svoji školku šlapací autíčko, notebook a pro rodiče auto na víkend. 

Podobná akce čeká Pražany. Děti ve věku 3 až 6 let se budou účastnit závodu „100 metrů pražských“. Projedou se autíčky z dílny Czech Pedal Cars, na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Jeden z krásných retro modelů autíček bude věnován Fondu ohrožených dětí pro pražský Klokánek.

Doprovodný program v Praze

Stejně jako ve třicátých letech se ve středu 11. srpna Opletalova ulice promění v soutěžní depo. Pro diváky bude připravena živá dobová hudba, divácká soutěž o víkend se „škodovkou“ a další. Ve spolupráci s Národní pedagogickou knihovnou J. A. Komenského bude pro děti připraven program „Buď jako Eliška!“, která nejmenším přiblíží nejlepší československou závodnici Elišku Junkovou. Ve Smetanově sále budou od 17:30 přehlídky dobových kostýmů. 

Soutěž končí v sobotu 14. srpna před Národním technickým muzeem v Praze na Letné. Tento atraktivní závěr s dojezdy soutěžních vozidel letos doplní pro fanoušky z řad veřejnosti pestrý doprovodný program spojený s hudbou a občerstvením. Pojede se závod pro malé, starší děti si vyzkouší vzdělávací aktivity Národního technického muzea.

Nejen pomoc po tornádu

Projíždět se bude i přes oblast silně zasaženou tornádem. „Jen lehce míjíme obec Hrušky, a tak jsme zřídili transparentní účet na pomoc místním. Vybralo se neuvěřitelných 169 tisíc korun,“ raduje se Miroslav Krejza.

V Bratislavě se bude konat charitativní akce, na které účastníci závodu vydraží dvojče hodinek vyrobených na míru pro závod, speciálně vyrobené šlapací autíčko Škoda Felicie (model z 60. let), obraz malíře Yurie Shevchuka a mnoho dalších předmětů. Výtěžek z aukce si osobně přijdou převzít zástupci slovenské Kvapky nádeje a české Kapky naděje.

Video
Video se připravuje ...

I takové veterány budou na soutěži k vidění Jan Dařílek

Fotogalerie
68 fotografií