„Chtěli jsme ukázat kvality každého místa. Rádi bychom, kdyby se našim prostřednictvím začali návštěvníci dívat na prostor jinou perspektivou,“ říká autor jednoho z děl Nicolas Prokop. „Bylo nás zhruba deset, co jsme se na tom podíleli. Měli jsme pět témat a rozdělili jsme se do skupin podle toho, co každého jednotlivce zajímalo,“ dodává.

Nadčasovost

Pět plakátů funguje jako titulní strana pro každý z pěti procházkových okruhů protínajících okolí Vltavské. Na jednotlivých trasách vás provází tematická zvuková nahrávka a cesta je vyznačena barevnými symboly. Výstava v sobě snoubí rozmanité náhledy na minulost, přítomnosti i budoucnost Vltavské.

„Tato výstava pro nás, pro diváky nebo pro cestující otevírá prostor v co možná nejširším možném slova smyslu,“ popisuje Anna Švarc, architekta metra z Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Deseti až dvacetiminutové poslechové okruhy sledují pět základních témat.

Trošku „bojovka“, kterou vypráví řeka

Komentované mini-výlety po okolí začínají u jednotlivých plakátů. „Vnímám, že audionahrávky a specifické zvuky na nich vtáhnou diváka do scény,“ povídá specialistka na sound design projektu, Anna Hokešová.

Jedna perspektiva se dívá na místní společenské skupiny. Zkrátka na ty, kteří místo krátkodobě či dlouhodobě obývají. „Chtěla jsem se zaměřit na lidi, kteří tu tráví hodně času přes den. Mým cílem je to zprostředkovat lidem, kteří tu jen pospíchají na tramvaj nebo prochází na náměstí,“ popisuje umělkyně své dílo.

Na další vycházce spojují autoři architekturu a fikci. Tedy to, co člověk vidí i to, co nevidí a domýšlí si. Nezáhadnější jsou sopouchy metra, které se tyčí nad vestibulem. Co se za nimi asi skrývá? Na to se snaží odpovědět oba architekti, kteří stojí za tímto tématem.

Jiná vycházka začíná u plakátu věnovaném řece Vltavě. Řeka se stává vypravěčem událostí. Všeho se totiž v místě dotýkala, pomyslně i reálně při povodních. Autory posledního okruhu jsou cizinci. Zaměřili se na atmosféru prostředí a asociace, které navozuje. Má jít o spánek od usínání až po snění.

Neposledním tématem jsou mýty a legendy. Trasa čerpá z historie a místních legend, které se vyprávěly po generace. Autoři navíc připojili i svou fabulaci, protože se chtěli řídit stejným procesem, který provází tvorbu mýtu. Tady se dozvíte osud nešťastné svatby. 

Nešťastná svatba

Před dávnými časy podle legend projížděl místem svatební průvod. Vévodil mu kočár s nevěstou a ženichem. Nebyl to šťastný pohled z dálky, ale nešťastný zblízka. Nevěsta ustavičně plakala. Byla mladá a krásná, ale brala si obtloustlého úředníka. Nebyla to svatba z lásky, nýbrž ze strachu. Ženich něvestu dlouho uháněl a když nebyla svolná, začal jí vydírat. Hrozil, že její už tak chudí rodiče přijdou o všechno, protože je panským úředníkem.

V jednu chvíli už to nevěsta nemohla vydržet. Za žádnou cenu si tlustého staršího úředníka nehtěla vzít. Vyskočila a zakřičela, že se radši propadne do země než aby se stala jeho ženou. V tom se země s rachotem rozestupila a spolkla kočár i se svatebčany. Země se za nimi zase uzavřela, jako když ústa slupnou sousto jídla. A možná snad ani není náhodou, že se tak dle legendy stalo v místech, kde se dnes nacházel výlez ze stanice metra!

Zapamatujte si Vltavskou, než se změní

Projekt má za cíl vytvořit jakýsi archiv, který Vltavskou zachytí těsně před tím, než se místo zcela změní. V plánu je totiž olbřímí projekt nové čtvrti Bubny-Zátory. Při tvorbě obsahu vycházeli umělci z přímého pozorování, průzkumů, ale i rozhovorů s očitými svědky proměňující se tváře Vltavské.

Návštěvník spustí poslechovou nahrávku naskenováním QR kódu pod každým plakátem za pomoci chytrého zařízení. Potom už jen stačí vyrazit na procházku po značkách. Pro ty, kteří nemohou využít chytrého zařízení bude k dispozici zapůjčení přehrávačů o vybraných nedělích mezi 14. a 18. hodinou.

Projekt byl vybrán k realizaci odbornou komisí z otevřené soutěže projektu Galerie Vltavská. Expozice vznikla spoluprací mezi Dopravním podnikem hl. m. Prahy a Galerií hl. m. Prahy v rámci programu Umění pro město, který je financován Prahou. Venkovní galerie na kaskádách bude sloužit jako krátkodobá instalace ve veřejném prostoru až do 25. 9. 2021

Video
Video se připravuje ...

Galerie Vltavská 

Fotogalerie
21 fotografií