Do skleníku Fata Morgana dorazilo na 5500 kukel několika desítek druhů exotických krasavců z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou ve Velké Británii. Návštěvníci se seznámí s motýly z nejrůznějších koutů světa, například z Kostariky, Filipín a dalších zemí tropické oblasti. „Nejhojněji jsou zastoupené jedovaté babočky rodu Heliconius. Jedovatý je také monarcha stěhovavý Danaus plexippus,“ říká Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Jak ty opravdu jedovaté poznáte? „Mají výstražné barvy, červenou, oranžovou, žlutou střídající se s černou,“ vysvětluje Smržová. Signalizují, že jako sousto jsou nebezpeční, jedovatí nebo přinejmenším pořádně nechutní. „Lidé se ale nemusí bát. Motýli jsou jedovatí pouze pro své predátory,“ uklidňuje kurátorka.

Jak získají jed?

Housenky se živí jedovatými rostlinami a jed v těle se zachová i po přeměně na dospělce. Typ a nebezpečnost jedu závisí na rostlinách, které konzumují. Jedovatými rostlinami se mohou živit díky genetickým mutacím, které je chrání proti toxinům v rostlinách.

Botanická zahrada v Troji z ptačí perspektivy:

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada v Troji z ptačí perspektivy 

Nej...

Ve skleníku Fata Morgana je nejjedovatější Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), původem se Severní Ameriky. Jeho housenky jsou schopné regulovat obsah jedu ve svém těle v závislosti na jeho množství v rostlinách. Monarchové v obrovských hejnech podnikají každoročně cestu dlouhou 4000 km do středního Mexika, kde přežívají zimu.

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus).
Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Motýlí kukly musí být v přírodě co nejméně nápadné. Někdy se maskují za svěží, jindy za suché listy, odkvetlé květy apod. Zdánlivě se pravidlu vymykají kukly motýla Tithorea harmonia, které vypadají jako kovové šperky. Avšak jejich zrcadlový odlesk odráží okolí, a tak je kukla dokonale skryta.

Mezi nejzajímavější exotické krasavce patří motýli z rodu Morpho. Jsou nádherně »modří«. Jejich barva je ale jenom zdánlivá. Vzniká lomem světla na šupinkách, které má motýl na křídlech.

Mezi nejzajímavější exotické krasavce patří motýli z rodu Morpho. J
Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Nejjedovatější obecně je otakárek Papilio antichachus. Obsahuje tolik jedu, že by mohl zabít šest koček domácích. Na výstavě není, jsou zde ale jiní motýli z rodu Papilio.

Nejjedovatější obecně je otakárek Papilio antichachus.
Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Největší ve Fata Morganě je denní motýl Caligo atreus, kterému se také říká soví motýl, a to kvůli nádherné kresbě na křídlech, která připomíná soví oči. Dosahuje velikosti až 16 cm.

Největší ve Fata Morganě je denní motýl Caligo atreus.
Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Mezi nejkrásnější patří jedovatí motýli Heliconius. Většinou jsou trojbarevní, s výraznými barvami, jako je červená, žlutá, oranžová v kombinaci s černou.

Mezi nejkrásnější patří jedovatí motýli Heliconius.
Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Fotogalerie
98 fotografií