Všestranný tvůrce a niterný zpěvák Nick Cave dokáže oslovit nejen fanoušky alternativy, své si v něm najde i mainstreamové publikum, ke kterému si postupně našel cestu. Celosvětově známý Nick Cave si svou posluchačskou základnu našel i v českém rybníčku. Od v 90. let u nás vystupuje pravidelně. V letech 1992 a 1993 měl v pražské Lucerně dokonce vyprodané koncerty. Dodnes na ta léta fanoušci vzpomínají jako na „velký devadesátkový mejdan“.

Inspirace z Prahy

Praha světovou hvězdu milovala a on miloval ji. Dokonce v tehdy kultovní pražské hospodě Žíznivý pes našel inspiraci pro píseň Thirsty Dog (v překladu právě Žíznivý pes) v albu Let Love In z roku 1994. „Slíbili jsme hudebním příznivcům, že Metronome Prague 2022 bude. Slíbili jsme všem trpělivým držitelům vstupenek velké překvapení. Věřím, že stejně jako my mají z této novinky velkou radost. Účast Becka a Nicka Cavea na programu jedné akce, to je vskutku raritní hudební událost," uvedl jeden z producentů David Gaydečka. 

Nick Cave (63) pochází z australské kulturně orientované rodiny. Hudbě se začal věnovat po tom, co se seznámil Mickem Harveym, se kterým vystupoval v hudební skupině The Boys Next Door. Tady vznikly první písně a nahrávky. Harvey se posléze stal Nickovým dlouholetým parťákem. V roce 1980 se kapela přestěhovala do Anglie a přejmenovala se na The Birthday Party. Nová kapela uvedla dvě alba, odjela na několik divokých turné a nakonec se rozpadla. Cave s Harveym založili novou kapelu nazvanou The Bad Seeds. 

Nick Cave and the Bad Seed rozšířili řady hudebních špiček připravovaného pátého ročníku pražského festivalu. Těšit se můžeme i na britské indiepopové duo Oh Wonder a amerického zpěváka a skladatele Becka.

Ambicí festivalu je oslovovat všechny věkové i žánrové posluchačské vrstvy. Sází na aktuální dění v progresivní hudbě, ale neopomíjí ani stále živou klasiku různých žánrů. Dramaturgie festivalu myslí i na tuzemské účinkující, kteří zde mnohdy nabízejí unikátní program, jakým byl v minulých letech například návrat Sexy Dancers nebo spojení J.A.R. a gospelového sboru Maranatha a Ivana Krále s Jiřím Suchým.

Za první čtyři roky, kdy se akce jmenovala Metronome Festival Prague, ji navštívily hvězdy, jako jsou Kraftwerk, Primal Scream, Liam Gallagher, Morcheeba, Sting, Iggy Pop, Foals, Chemical Brothers, Kasabian, David Byrne, John Cale nebo Massive Attack.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat? Jiří Marek

Fotogalerie
75 fotografií