Díky postupnému zlepšování pandemické situace se začíná blýskat na lepší časy i pro kulturu a po téměř osmi měsících si tak budou moct diváci vychutnat představení tak, jak byli vždy zvyklí, tedy v sále. V případě šapitó na Výstavišti tedy sál nahradí obří stan, který vznikl jako letní scéna holešovických Jatek78, kde navíc nyní probíhá rekonstrukce. Zároveň se má podle organizátorů stát jakýmsi azylem pro všechny druhy umění – od stand upu přes tanec a moderní cirkus, až po divadlo a koncerty.

Nevšední zážitek

„Tímto šapitó jsme se ta nějak pomyslně vrátili ke kořenům cirkusového umění, které svůj boom zažilo v 18. století. Tehdejší principálové, aby přilákali co nejvíce diváků, museli se svým šapitó cestovat. Tehdy podobně velký stan, který máme my, stavělo třeba 400 lidí a 20 slonů. My to máme opačně. Zůstaneme na místě a vytvoříme prostor pro propojení všech možných kulturních žánrů,“ řekl na tiskové konferenci k zahájení sezóny režisér a principál Cirku La Putyka Rosťa Novák.

Novák také upozornil, že šapitó nabízí zcela jiný zážitek než klasické divadlo. „Tady sedí diváci kolem jeviště, v podstatě z každého úhlu má představení jiný náboj. Navíc celkový zážitek ovlivňuje i počasí, v případě deště je skoro nemožné, aby ho herci překřičeli. Pocítíme zde i změny teplot a to je pro nás právě ten pravý návrat ke kořenům,“ dodal Novák.

Nabitý program

Sezónu zahájí Kabaret Pot a Lesk. Novák připomněl, že první představení se bude natáčet a streamovat, což bude pro herce a zároveň i pro diváky zcela nový zážitek. „Najednou se na scéně bude motat několik lidí s kamerou navíc, občas budou stínit, občas někomu překážet. Ale věřím, že to bude nevšední zážitek nejen pro diváky, ale i pro umělce.“

30. května pak bude k vidění premiéra představení Muž z Malty, což je stand-up show Štěpána Pechare z Dekkadancers, ve které kreslí, zpívá a tančí. Pechar poprvé vyzkouší formát, kdy představení sám napsal, režíruje ho a zároveň v něm bude i hrát. Milovníci nového cirkusu se mohou těšit na 8. červen, kdy bude premiéra unikátního představení Runners Cirku La Putyka. Herci kvůli tomuto představení museli dokonce absolvovat běžecké tréninky. Na 15. června je pak naplánovaný audiovizuální taneční koncert Velký třesk, což je společný projekt kapely Tata Bojs a tanečního souboru Dekkadancers. Městská divadla pražská pak v druhé polovině prázdnin uvedou představení Diktátor jako poctu Charliemu Chaplinovi.

Kromě výše zmíněných se představí i Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Minor, Vosto5, Činoherní klub, Lenka Vagnerová & Company, Pražský komorní balet, PKF – Prague Philharmonia, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Letí, Studio Ypsilon, Aneta Langerová a další. 

Přísná opatření

Veškerá představení se budou řídit právě platnými opatřeními proti šíření pandemie koronaviru. „Z celkového počtu 800 míst bude obsazeno pouze 350. Celé šapitó pak bude rozdělené na dva sektory. Návštěvníci budou muset být buď očkováni nebo mít potvrzení o prodělání covidu nebo se musí prokázat negativním testem. Testovací místo budeme mít i přímo tady, hned vedle pokladen,“ sdělil Štepán Kubišta, ředitel divadla Jatka78. Na místě bude možné si koupit vodu nebo pivo, v nabídce bude i něco na zub. S občerstvením však nebude povoleno jít na představení. „Neradi bychom z toho dělali nějaký letní festival. Pořád jsme divadlo a tak to také zůstane. Po začátku představení proto nebude možné si chodit pro občerstvení,“ uzavřel Kubišta.

Fotogalerie
58 fotografií