Dvousté výročí narození autorky Babičky jsme si připomněli loni. Třeba také seriálem České televize Božena (2020). Právě nyní máme až do konce roku na výstavě Svět pohádek Boženy Němcové možnost zblízka poznat především pohádkové příběhy sepsané Němcovou. „Cílem výstavy je podpora četby u dětí, rozvíjí fantazii, představivost a vnímání našeho světa. Pohádky je učí základním morálním hodnotám,“ řekl Aha! producent výstavy Viktor Mastník.

Poznávat je mohou hrou, z vyprávění známých herců, ale především v unikátní sbírce kostýmů z filmových verzí nejoblíbenějších příběhů. Najdete jich tu 42 a někdy je dělí dlouhé roky. Nejmladšími jsou seriálové kostýmy z Boženy, o 68 let starší jsou ty z Pyšné princezny (1952). „Ještě před dvaceti lety si všechny ty krásné kostýmy mohl z Barrandova půjčit každý třeba i na karneval. Dnes už mají zasloužené místo jen na výstavách a péče o ně je spíš restaurátorská práce,“ prozradila Aha! Věra Krátká, která má u filmu na starosti scénickou výpravu.

Malí i velcí příznivci pohádek tak mají příležitost zblízka obdivovat mimo jiné šaty z pohádek S čerty nejsou žerty, Byl jednou jeden král, Princ a večernice, Pyšná princezna, Sedmero krkavců, Tři bratři či Tři oříšky pro Popelku. A také si pohrát, poslech nout p o h á d k u nebo třeba vidět první sešitové vydání Babičky.

Kdy: Do 31. 12. 2021, denně 9 až 21 hodin
Kde: OD Kotva, 4. patro, nám. Republiky 656/8, Praha 1
Za kolik: Dospělí 249 Kč, děti 149 Kč, rodinná vstupenka 699 Kč, senioři 65+ 149 Kč, studenti 199 Kč, ZTP/P + 1 doprovod 99 Kč.

Fotogalerie
27 fotografií