Před dvěma lety začal na Rohanském nábřeží růst developerský projekt. Tak jak to u podobných staveb bývá, staveniště bylo obehnáno plotem z dřevotřískových desek a Pražané se mohli těšit na novou kancelářskou budovu. To vše proběhlo v roce 2019, tehdy také vznikl nápad, že by se nevzhledná dřevotřísková zeď mohla využít k něčemu smysluplnému, a tak se také stalo.

Myšlenka využít hrazení okolo stavebního pozemku k podobné aktivitě přišla přímo od developera, ten ve spolupráci s reklamní agenturou oslovil Ondřeje Klímu, který se street artu věnuje už od roku 94. „Nápad Hladové zdi nosím v hlavě už nějakou dobu, teď jsem měl prostor ho konečně zrealizovat. Vystavená díla byla nakonec prodána v aukci, peníze ale nešly zpět umělcům, budou investovány zpět do umění ve veřejném prostoru,“ popisuje pro Blesk hlavní ideu kurátor projektu Ondřej Klíma.

Dražilo se 22 děl

Během celé doby se na zmiňované zdi objevilo 22 velkoformátových obrazů nejen od českých, ale i od zahraničních umělců. K vidění tak byly díla od Trona (Michal Škapa), Davida Strauzze nebo slovenského street artisty Mr.Irk (Martin Irk). Nechyběl ale ani Ondřej Vyhnánek (vytvořil například mural u metra Opatov pozn. red.) nebo Alžběta Jungrová.

Kvůli pandemii si nikdo nebyl příliš jistý, zda se aukce podaří a jestli se vůbec vyberou nějaké peníze. Nakonec se obrazy vydražily za neuvěřitelnou částku přesahující milion korun. „Nejdražší dílo, které se prodalo, byla velkoformátová fotografie tištěná přímo na OSB desku od Alžběty Jungrové. Ta se prodala za 140 tisíc. Klíma. Po odečtení provize aukční síni zůstane spolku částka 700 tisíc.,“ řekl Klíma.

Peníze poputují zpět do umění

A co se tedy stane s vydělaným milionem? „V současné chvíli jezdím po Karlíně a vyhledávám místa, kde by mohly vzniknout nové muraly. V Praze se v tomto směru děje velmi málo. Až budou vybrané lokality, čeká mě kolečko po úřadech, aby to vůbec schválily. Pohybuji se v tom už opravdu dlouho, nejsem žádný zelenáč a vím, že to nebude nic jednoduchého,“ nastiňuje další kroky kurátor.

Jak bylo řečeno, umělci ze zmiňované dražby žádnou finanční odměnu nedostali, byly jim pouze uhrazeny náklady na vytvoření díla. I proto by rád Ondřej Klíma s vybranými z nich spolupracoval dál na oživení Karlína. „Ano, někteří z nich jsou už dobře etablovaní, ale většina z nich za svoji práci stále nedostává zaplaceno. Vše dělají z nadšení a přežívají, jak se dá. I proto doufám v pokračování projektu pod hlavičkou spolku Hladové zdi. Umělci dostanou za svoji práci zaplaceno a v Karlíně zlepšíme veřejný prostor novým street artem,“ uzavírá Klíma.

Fotogalerie
15 fotografií