V rámci projektu Mural ARt UM se neohrožený bojovník proti zlu Pérák vrací do pražských ulic, konkrétně na žižkovskou ulici Husitská. Projekt Mural Art UM zaštiťuje organizace Umění pro město a ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy (GHMP) se snaží o návrat uměleckých děl do veřejného prostoru. Díky této iniciativě už vzniklo několik velkoformátových maleb, tzv. muralů, které nyní krášlí jinak nudné šedivé městské plochy.

Pérák oživí Husitskou

Nový mural vznikne konkrétně na mostní konstrukci. Umění pro město na ztvárnění této malby vyzvalo pět umělců. Vítězkou, kterou vybrala odborná porota, se stala umělkyně známá pod pseudonymem Toy Box. „Vrátit Péráka na Žižkov mě napadlo prakticky ihned, když jsem byla oslovena k vytvoření muralu v Husitské ulici. Svůj nápad jsem konzultovala i s etnologem Petrem Janečkem, který se zabývá soudobým folklorem a o Pérákovi napsal dokonce knihu. Janeček mi potvrdil, že právě čtvrti jako Holešovice, Libeň, Košíře nebo právě Žižkov byly Pérákovým domovem,“ vysvětluje umělkyně.

S realizací velkoformátové malby by se mělo začít na jaře a nejpozději do léta by má být hotovo. V zimě to kvůli rozmarům počasí beztak není možné, barvy by na povrchu nedržely kvůli mrazům.

Pražský superhrdina by měl být vyobrazen na obou sloupech bývalého železničního mostu, kde dnes vede cyklostezka, a malba by měla pokračovat i na přilehlou zeď za autobusovou zastávkou U Památníku ve směru do centra. Rozdělena bude na několik částí.

Nový mural na Žižkově připomene legendárního Péráka
Autor: Toy Box

„Na Žižkově jsem celkem dlouho žila a toto místo znám velice dobře. Proto jsem navrhla, že na jednom ze sloupů mostní konstrukce bude Pérák v nadživotní velikosti a na protilehlé straně by měl být obraz Péráka sedícího na jedné ze střech a hlídajícího pražské ulice. Poslední částí budou Pérákovy boty u zastávky U Památníku,“ dodává Toy Box.

Kdo byl Pérák?

Legenda o Pérákovi vznikla za války, v době protektorátu, kdy lidé potřebovali někoho, kdo za ně bojuje proti německému zlu. Na rozdíl od amerických komiksových superhrdinů, však Pérák nejdříve vznikl jako legenda mezi Pražany, a až mnohem později se z něj stal komiksový hrdina.

„Pérák vznikl jako taková náhrada za Blanické rytíře. Lidé tehdy potřebovali věřit, že za ně někdo bojuje a tajemný muž s péry na botách, který zlo potírá, byl ideální,“ vysvětluje publicista a záhadolog Ivan Mackerle.

Samozřejmě se ale objevovali „očití svědci“, kteří Péráka »dozajista« viděli. „Takové svědectví podal jistý Josef Špiling ze Žižkova. Pracoval tehdy na dráze, a když šel večer z práce domů, zastavila ho německá hlídka, že tudy jít nemůže, že hledají Péráka. Pan Josef se tedy vydal oklikou, když najednou uviděl tmavou postavu. Vojáci údajně stáli jak přikovaní s děsem v očích. Tmavá postava se odrazila a přeskočila kolem jedoucí vlak. Než se Němci vzpamatovali a začali střílet, byl Pérák pryč,“ vypráví svědectví Ivan Mackerle.

Jestli skutečně žil legendární Pérák dnes už zjistíme těžko, rozhodně ale žije dál v komiksových příbězích. Příběhy Péráka pro časopis ABC ostatně před pár lety ztvárnila autorská dvojice scenáristy, spisovatele a současného redaktora Blesku Petra Macka a výtvarníka Petra Kopla.

Video
Video se připravuje ...

Tichý Menzel, elegantní Connery, energická Pilarová. Kdo všechno odešel v roce 2020? Blesk

Fotogalerie
20 fotografií