Národní galerie výstavu pořádá ve spolupráci s Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud v Kolíně nad Rýnem, kde byl podobný koncept výstavy k vidění na přelomu roku 2019/2020. „Po ukončení výstavy v Kolíně se měla část obrazů přesunout k nám do Prahy. Bohužel koronavir nám tyto plány zhatil a my jsme museli zavřít výstavní sály a výstavu odložit. To, že se nám podařilo vyjednat zápůjčky na náhradní termín, považuji téměř za zázrak,“ řekla při zahájení ředitelka NG Anne-Marie Nedoma.

Podle ředitelky NG výstava podobného rozsahu, na které by bylo k vidění tolik Rembrandtových děl, v České republice nikdy neproběhla a nejspíš už ani neproběhne. „Podařilo se nám sehnat celkem 60 jeho děl. Nemyslím si, že během našeho života ještě někdo výstavu podobného rozsahu uspořádá,“ řekla.

Rembrandt - malíř lidské duše

Ústředním dílem celé výstavy je Rembrandtův obraz Učenec ve studovně, který je také jako jediný ve stálých sbírkách NG. „Právě tento obraz, který vznikl v jeho raném období – v roce 1634, nám krásně ukazuje kouzlo Rembrandtovy tvorby. Ta spočívá především v jeho umění proniknout pod povrch věcí. U tohoto obrazu se Rembrandtovi podařilo mistrně zachytit dramatický duchovní život portrétovaného može. I z jeho tváře lze vyčíst bohatý příběh. Ne nadarmo se Rembrandtovi říká malíř lidské duše,“ vysvětluje kurátorka výstavy Lucie Němečková

Video
Video se připravuje ...

V paláci Kinských začala výstava Rembrandt: Portrét člověka. NG ji kvůli pandemii koronaviru musela přesunout z dubna na konec září. Veronika Foltová

„Obraz Učenec namaloval Rembrandt ani ne ve svých 30 letech. V tu dobu už byl v profesním životě velmi úspěšný. Dařilo se mu ale i v soukromí. Ve stejném roce, kdy namaloval Učence, se také oženil se svou životní láskou Saskií van Uylenburgh, která mu byla zároveň i múzou. I její portrét mohou návštěvníci na naší výstavě spatřit,“ dodává kurátorka.

K vidění jsou i grafiky

Na výstavě je kromě Rembrandtových maleb k vidění i padesátka jeho grafik. „Grafiky jsou mnohem více citlivé a musejí být uchovávány ve speciálním prostředí, proto se vystavují minimálně. Letošní výstava je  jedinečnou příležitostí vidět tolik Rembrandtových grafik uceleně na jednom místě,“ vysvětlila další z kurátorek Blanka Kubíková. „Sám Rembrandt nikdy nepřekročil hranice Holandska, ale díky grafikám se stal známým po celé Evropě. Některé se tiskly ve velkých nákladech a on na nich poměrně slušně vydělával,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

V paláci Kinských začala výstava Rembrandt: Portrét člověka. NG ji kvůli pandemii koronaviru musela přesunout z dubna na konec září. Veronika Foltová

Nechybí doporvodný program

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program. Kromě komentovaných prohlídek je to také speciálně upravená místnost, která se proměnila v Rembrandtův ateliér. „Od historiků víme, že Rembrandt často pracoval s různými rekvizitami a většinou i opakovaně, mel jich plný ateliér. Z toho jsme vycházeli. V našem ateliéru si návštěvníci mohou zkusit třeba naaranžovat zátiší, vyfotit se v dobových kostýmech, jako kdyby stáli modelem samotnému Rembrandtovi nebo si zkusit namíchat barvy z různých pigmentů, uzavřel Oldřich Bystřický, který má na starosti programovou složku v NG.

Kde: Palác Kinských, Staroměstské náměstí 1/12
Kdy: Od pondělí do neděle od 10.00 do 18.00, každou středu je pak výstava otevřena do 20.00.
Za kolik: 280 Kč 

Fotogalerie
24 fotografií