„Kromě rozšíření sbírky o zhruba sedm desítek originálních artefaktů jsme při koncipování výstavy použili i nejmodernější technologie, díky kterým motivy více než sto let starého díla Alfonse Muchy doslova ožívají. Je toho však mnohem více, co návštěvníky ohromí, například k nim promluví sám Alfons Mucha,“ uvedl Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu.

Výstava je jednou ze tří částí projektu iMucha, který kromě výstavy nabídne také multimediální projekci a show. Tu její pořadatelé v důsledku dopadů pandemie koronaviru přesunuli z října na 19. května příštího roku. Autorem a režisérem projektu je muzikant Michal Dvořák, show se odehraje v O2 Universum.

Příběh o životní cestě slavného malíře, grafika, designéra a vizionáře stylu secese je vyprávěn očima mladého kreslíře komiksů. Projekt iMucha slibuje projekce, moderní hudbu, tanec, akrobacii i atraktivní jevištní ztvárnění. Tvůrci chtějí ukázat, jak by vypadala tvorba progresivního umělce Muchy, kdyby žil v současnosti.

Vysoká návštěvnost

Před sedmi lety se výstava Muchových plakátů v Praze stala událostí, k níž se upírala pozornost. Zejména kvůli jménu bývalého tenisty, který v roce 1986 emigroval z tehdejšího Československa, také ale díky vysoké návštěvnosti i způsobu uspořádání výstavy. Konala se v Obecním domě, návštěvnost dosáhla 185 000 diváků a stala se nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění roku 2013.

I když Muchovy plakáty má ve svých sbírkách řada institucí, ta shromážděná Lendlem je výjimečná svojí uceleností. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom, které jsou součástí této kolekce.

Sbírka plakátů putovala i po světě, dosud byla vystavena v Miláně a Janově, v New Yorku a v Soulu. Celkem po celém světě zhlédlo sbírku více než půl milionu lidí, uvedla Stránská.

Fotogalerie
19 fotografií