Mottem letního programu nazvaného Z města do města je, že CAMP se promění z centra městského plánování na „centrum městského putování“. Nedalo Karlova náměstí se mohou lidé alespoň na chvíli virtuálně podívat nejen do New Yorku, ale i do Tokia, Kodaně, Benátek nebo Paříže.

Program má být takovou malou náplastí na to, že většina z nás buď nemůže nebo nechce cestovat, a proto jsme na naší stěnu chtěli dát takový návod, kam se jet podívat, až budete moci,“ uvedl program jeden z organizátorů. Celé to funguje tak, že přednášející kromě vlastních materiálů využívají možnost google street view a pětadvacetimetrové projekční stěny v hlavním sále CAMPu.

Budovy v kontextu města

Adam Gebrian ocenil nápad ukázat město pomocí „procházení“ ulice. Prohlídka podle něj totiž nemá být jen prezentace obrázků nebo naaranžovaných fotografií. „Spousta skvělých domů se ukazuje bez kontextu, kdy nemáte vůbec tušení, co je kolem a přesně tomu jsem se chtěl vyhnout,“ poznamenal.

Přednášku začal symbolicky na letišti, protože to je místo, které většina turistů v New Yorku uvidí jako první. Vybral budovu, která původně vznikla jako terminál pro jednu z leteckých společnosti TWA v 60 letech a tak trochu připomíná operu v Sydney, tvoří ji 4 propojené „listy,“ a na svou dobu to byla velmi odvážná stavba. „Když s podíváte na všechny prvky interiéru, tak nic tam není udělané obyčejným způsobem, je to všechno divoký svět, který slibuje nové zážitky,“ popsal Gebrian své dojmy z budovy, která v současnosti slouží jako hotel.

Inspirace pro Prahu

Architekt návštěvníky a diváky zavedl na několik notoricky známých míst New Yorku, tak například na tzv. Ground zero, kde je památník obětí teroristického útoku z 11. září 2001 na budovy Světového obchodního centra nebo na Times square. Zde vidí i určitou inspiraci pro Prahu, která se snaží řešit otázku tzv. vizuálního smogu.

Celé náměstí je známé tím, že je pokryté neuvěřitelným množství světelných reklam a billboardů. Gebrian však upozornil na jednu z budov na Times Square, která je národní památkou a není na ní jediná reklama. „Takto se na Times Square zachází s reklamou, když je to důležitý dům. Měli bychom si to uvědomit, až budeme věšet plachty na domy v Praze. Baráky nejsou ramínka na reklamu,“ říká.

V CAMPu proběhla první ze série virtuálních prohlídek světových metropolí. New Yorkem prováděl architekt Adam Gebrian.
Autor: Jan Malý

Diváky zavedl na více než desítku míst, z těch méně známých například k budově přezdívané jako kebab nebo bývalé Whitney museum, které vypadá trochu jako hrad. Gebrian prozradil, že jeho oblíbené budovy jsou ty, které mají co nejméně oken. Proto zavedl diváky i k newyorskému mrakodrapu, který nemá v podstatě žádná okna, jedná se o technickou budovu fungující jako telefonní ústředna.

Kromě prohlídek i filmy

Tyto virtuální prohlídky jsou zdarma, ale vzhledem k tomu, že je o ně poměrně velký zájem, tak je potřeba si lístky předem rezervovat. Dají se ovšem také sledovat i zpětně na facebookové stránce CAMPu. Prohlídku města na obřím plátně si mohou diváci vyzkoušet i sami, nemělo by se tedy jednat jen přednášky, ale spíše o interaktivní zážitky.

Kromě toho připravili pořadatelé každý čtvrtek promítání filmů v letním kině, které jsou tematicky propojené s městy, kam se mohou návštěvníci virtuálně podívat. Tento týden se proto promítá film Deštivý den v New Yorku. Již za 14 dní se Adam Gebrian vrátí s virtuální prohlídkou Tokia, na kterou si přivede i hosta, protože sám ve městě zatím nikdy nebyl.

Fotogalerie
18 fotografií