Francouzské trhy na Kampě se konají vždy u příležitosti pádu Bastily, což je jeden z nevýznamnějších francouzských svátků. Děnně od 14. července se na 5 dní promění pražská Kampa přímo vedle Karlova mostu promění v tradiční Francouzský trh plný gastronomických zážitků. Navzdory obavám z opatření, která nám všem do života vnesla pandemie koronaviru, mohl tento tradiční gastrosvátek odstartovat v tradičním termínu.

Otevřeno je po celou dobu festivalu od 10:00 do 22:00, jinak tomu nebylo ani první den. Krátce po jedné hodině bylo mezi stánky pěkně rušno. Nejvíce se mezi návštěvníky ozývala čestina, které zdatně sekundovala francouzština, rodný jazyk některých prodejců. Slyšet ale bylo i angličtinu nebo ruštinu. 

Video
Video se připravuje ...

Na příštích 5 dní, až do 19. července, se stane Kampa malou Francií Veronika Foltová

Barevná duha z makronek

Hned zkraje trhu je po pravé straně překrásně barevný stánek s lahodnými mini makronkami a ovocnými dortíky. Ten zaujal i malou Elišku (8), která se svoji maminku snažila přesvědčit, aby ji alespoň jednu makronku koupila. „Už jsme tu byly spolu loni. Já osobně mám francouzskou kuchyni moc ráda a makronky malá miluje. Ale si stejně myslím, že jí chutnají hlavně proto, že jsou tak barevné,“ usmívá se maminka Tereza.

Je libo šneka?

Kromě sladkých dobrot se návštěvníci mohou těšit  na již tradiční lahůdky z Le Marché, Bretaňské palačinky či vinařské poklady od Château De Croute. Na své si přijdou i milovníci mořských plodů nebo třeba šneků.

Mně ty potvory moc nechutnají, ale manžel to miluje. Jsme tu úplnou náhodou, do Prahy jsme přijeli na výlet z Českých Budějovic a tenhle trh je příjemným zpestřením. Mají tu skvělé víno a to já můžu,“ usmívá se se sklenkou v ruce Marie a po očku sleduje manžela, jak si jde pro další várku plněných šneků.

Video
Video se připravuje ...

Na příštích 5 dní, až do 19. července, se stane Kampa malou Francií Veronika Foltová

Lillet - drink tohohle léta

Úplnou novinkou na letošních Francouzských trzích je aperitiv Lillet z oblasti Bordeaux, který má ambice stát se drinkem letošního léta. Aperitiv Lillet tvoří z 85 % víno a zbytek je směsí z 10 různých ovocných koncentrátů, včetně kůry španělských a marockých sladkých pomerančů a kůry zelených pomerančů z Haity. Podle barmana se dá pít samotný nebo v osvěžujícím drinku Lillet Vive, kdy se Lillet servíruje na velké kostky ledu s plátky okurky a jahody a dolévá se tonikem.

V Čechách poměrně netradiční drink zaujal i skupinu 4 kamarádek. „S holkama jsme se potkaly na Erasmu v Belgii před pár lety a pravidelně se od té doby navštěvujeme. Korona nám to ale pěkně zkomplikovala, a tak jsem ráda, že za mnou holky konečně mohly přijet. Tenhle drink nás hrozně překvapil, nejdřív jsme si brousily zuby na ty malé kanapky, co tady pán maže, ale řekli nám, že pouze k drinku. No a už si jdem pro druhý,“ říká Evelína (24) a objednává další rundu i pro kamarádky.

Bohatý doprovodný program

Po celou dobu konání trhu se budou na Kampě rozléhat francouzské melodie a rytmy. O jedinečný zážitek se postará celá řada hudebních vystoupení.  V sobotu se mohou hosté nechat unášet tóny klasické hudby, kterou později doplní moderní takty francouzské skupiny Polemic Incredible. Poprvé v historii Francouzského trhu je také připraven speciální dopolední program pro děti. Ve vybrané dny na ně čekají zábavná představení plná her a kouzel.

Fotogalerie
24 fotografií