Výstava je prvním výsledkem mezinárodní spolupráce Národního muzea po ukončení nouzového stavu. U příležitosti 140. výročí Štefánikova narození a loňského 100. výročí jeho úmrtí ji připravilo Slovenské národné múzeum spolu s Národním muzeem. Na zahájení výstavy v Praze přijela slovenská ministryně kultury Natálie Milanová.

Jsem rád, že můžeme i českým návštěvníkům přiblížit jedinečnou osobnost Milana Rastislava Štefánika a uspořádat první mezinárodní výstavu po uvolnění hranic právě ve spolupráci se Slovenským národným múzeem,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zakladatel Československa

Štefánik se jako politik a voják zásadně podílel na vzniku Československa v roce 1918. Jeho kontakty s předními politiky Francie a Itálie umožnily T. G. Masarykovi proniknout do nejvyšších politických kruhů a usnadnily cestu ke vzniku Československa. Štefánikovu vojenskou kariéru reprezentují i dva vojenské prapory zapůjčené z pařížské Invalidovny.

Politik, astronom, fotograf i kouzelník

Většinu svého profesního života působil Štefánik jako astronom. Jeho cesty a vědecké úspěchy jsou neoddělitelnou součástí jeho života, podobně jako jeho záliba ve fotografování anebo iluzionismu. Návštěvníci si prohlédnou originální předměty, které dokumentují jeho jedinečnou osobnost i různorodé záliby. Uvidí například Velký zrcadlový dalekohled se stativem, který Štefánik používal při svých vědeckých výpravách, Gauguinovy dřevoryty, které si přivezl ze své expedice na Tahiti, nebo jeho kouzelnický klobouk a karty.

Kult osobnosti

Součástí výstavy je i prezentace budování Štefánikova kultu v období první Československé republiky i snaze komunistického státu na něj v národním příběhu zapomenout. Speciální místo na výstavě zaujímá zobrazení osudu Štefánikových předmětů, jejich cesta z Paříže do Prahy, následně na Slovensko a snaha o jejich záchranu po roce 1948.

Nejasné úmrtí

Muž mnoha profesí, dovedností i zálib, politik, voják, diplomat, ale také astronom, etnograf, cestovatel, kouzelník, vynálezce a letec, Štefánik se narodil 21. července 1880. Tragicky zahynul v pouhých 38 letech 4. května 1919 v troskách letadla, kterým se vracel do vlasti. O příčinách pádu letadla ve Vajnorech u Bratislavy a okolnostech Štefánikovy smrti dodnes nepřestaly kolovat mýty a spekulace.

Fotogalerie
14 fotografií