Za třešněmi se mohou sběrači vydat od středy do neděle přímo na Vrch Třešňovka v Hrdlořezích. Za padesát korun si je možné na hodinu zapůjčit žebřík a česáček. Kapacity půjčovaných věcí jsou ale omezené. „Máte-li vlastní štafle nebo žebřík, doporučujeme vzít s sebou. Nemusíte čekat a můžete hned česat,“ vyzývají pořadatelé na facebooku. 

Je libo mošt?

Obrovský sad skýtá až patnáct stovek stromů. Milovníci třešní si na místě mohou nasbírané třešně zvážit, vypeckovat v peckomatu a z dužiny vylisovat mošt.

Se svým pokladem se poté mohou všichni pilní sběrači vyfotit ve fotokoutku. Každý takový koutek je známý svými vtipnými nápisy. I v tomto zábavné hlášky nechybí. Cvaknout se sběrači mohou například ve slaměném kloubouku s nápisem „Červi mi nevadí“. Pro ty, kteří nechtějí sbírat nebo už mají naplněné své košíky, si mohou sad užít z jiné perspektivy. Je možné odpočívat v houpací síti nebo si poležet na dece. 

Akci pořádá česká iniciativa Na ovoce, jejíž zakladatelé se inspirovali v Německu i na Slovensku. Je určena pro lidi, kteří berou přírodu vážně a chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. K tomu využívají volně rostoucí ovocné stromy, keře i bylinky. Taková místa pak mapují a přispívají k jejich udržitelnosti. 

Fotogalerie
25 fotografií