Lachtánek Eda, kterému loni v anketě vybrali jméno čtenáři Blesku, dělá velké pokroky! Miminko lachatna jihoafrického se narodilo poslední květnový den, v necelých devíti měsících už přešlo na pevnou stravu - jak informovala pražská zoo na Facebooku, začal Eda baštit ryby. „Spořádá jich až 350 g denně a nejvíc si pochutnává na sledích a šprotech,“ uvedli zástupci zoo.

Malí lachtánci přitom běžně začínají s rybami až kolem roku. „Eda je velmi inteligentní, samotné nás to překvapilo, že začíná jíst ryby takhle brzy. Jevil o ně zájem, hrál si s nimi, a pak je začal polykat,“ vysvětlil Blesk.cz chovatel lachtanů Jakub Mezei.

Že má Edík obrovskou chuť k jídlu, dokazuje i jeho hmotnost - od narození už je tříkrát tak velký, váží 21 kilogramů. 

Krmení mořskými rybami je pro lachtany i chovatele důležité: je totiž spojené s prvním tréninkem. Lachtánek si tak postupně může nacvičit veterinární prohlídku. „Přece jen jsou to šelmy příbuzné medvědům, takže je hodně dobré vycházet s nimi v klidu, aby si od nás nebo od veterináře nechali zkontrolovat oči, zuby, ploutve, záda i bříško,“ uvedl Mezei. Jako první se od něj lachtani učí povely poslušnosti „ke mně“, „do vody“, „na místo“ a „zůstaň“, jak Mezei v září návštěvníkům zoo předvedl na Edově křtu s jeho tatínkem Melounem.

„Už teď jsme ale Edu naučili, aby chodil na určité místo, kde dostane rybu,“ pochlubil se lachtánkovými neskutečnými pokroky pyšný cvičitel. Než se zvládne naučit základní povely a veterinární prohlídku, potrvá prý Edovi zhruba dva až tři měsíce. 

Do ankety, kterou loni v srpnu vyhlásil deník Blesk, poslali jeho čtenáři tisíce návrhů. Z těch zástupci zoo vybrali deset jmen, mezi nimi byl třeba Balú, Semba, Hugo nebo Oskar. Nejvíc podpory ale v následném hlasování získal Eda, a tak ho také v neděli 1. září v pražské zoo slavnostně pokřtili. 

Dědeček celebrita

Eda je vnukem slavného Gastona. Jeho děda se narodil ještě ve volné přírodě, kde byl ale odchycen. Povodně v Praze v roce 2002 mu ovšem byly osudné - 12letého Gastona odnesla voda, po Vltavě a Labi doplul 300 km až do Německa, kde vysílením uhynul.

Letos to bude už 86 let, co pražská zoo lachtany chová. V roce 1934 jí totiž první dva jedince daroval Vlasta Burian - konkrétně šlo o lachtany kalifornské Batula a Hýtu. „Vlasta Burian prý měl pražskou zoo moc rád a často sem chodíval. Lachtani, které pořídil z Ameriky prostřednictvím německého obchodníka Hagenbecka, pak návštěvníkům zoo rozdávali stejné dávky zábavy a radosti jako Burian svým divákům z jeviště a filmového plátna,“ vyprávěl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Fotogalerie
16 fotografií