Bratři Čapkové ovlivnili nejen Čechy. Důkazem toho byla lednová událost, při které v Trmalově vile v Praze 10 vystoupili v rámci upomínkového večera nejen tuzemští milovníci jejich děl, ale také fanoušci z Bosny a Hercegoviny nebo Bulharska. „V dětství mě velmi ovlivnilo Devatero pohádek. Měl jsem chuť poznat Čapkův rodný kraj," zmínil Hasan Zahirović, který propadl dílům oběma bratrů natolik, že dnes učí v Hronově. 

Hronov učaroval nejen Zahirovićovi. „Můj prvorozený syn žije v Praze 10. V červenci 2018 mě upozornil na otevření vily na Vinohradech. Šla jsem tam a uvědomila si, že v Hronově nemají o Čapkovi vůbec nic. Proto jsme s tím začali společně něco dělat," řekla paní Kubinová, která v Hronově žije a pořádá zde pravidelné večery poezie pro seniory. 

Ochutnávka z večera:

Video
Video se připravuje ...

upomínkový večer bratří Čapků Eva Fornálová, Blesk

Vzpomínalo se a četlo

V průběhu večera zazněly také citace děl, které s bratry Čapkovými souvisí. Lidija Glavanaková přednesla úryvky z Českého románu Olgy Scheinpflugové, písně Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka zapěla zpěvačka Petra Sladká. A Hasan Zahirović pak nakonec přečetl ukázku z divadelní inscenace vinohradského divadla D21 Válka s mloky.

V rámci důležitých výročí chystá Společnost bratří Čapků další upomínkové akce - od výstav až po divadelní představení. Chystají se představení v Čapkově vile, Vinohradském divadle i besedy v Městské knihovně Praha. V Kotěrově vile zavzpomínají na Čapky znovu v létě na zahradě, kde nebude natolik omezená kapacita jako u této lednové akce v interiérech s omezenou kapacitou. Termíny nadcházejících událostí objevíte tady.

Rok Karla Čapka

Další akce především k poctě Karla Čapka plánuje také vršovická radnice. Místostarosta David Kašpar (VLASTA) pro Blesk.cz již dříve prozradil například to, že se v Praze 10 plánuje uvedení Čapkova dramatu Matka nebo dokonce udělení čestného občanství Prahy 10 in memoriam. Zároveň také připustil, že by nebylo od věci zamyslet se nad tím, zda by některé z veřejných prostranství nemohlo v budoucnu nést jméno právě po obou slavných bratřích, kteří na Vinohradech prožili značný kus života.

Bratři v životě a díle

Karel Čapek patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Psal poezii, prózu, cestopisy a pohádky. Díky jeho divadelní hře R.U.R. dnes celý svět používá slovo robot. Zemřel na následky zápalu plic v roce 1938. Úmrtí ho tehdy zachránilo před zatčením gestapem. Mezi jeho nejznámější díla patří Bílá Nemoc, Hovory s T. G. M., Matka, Válka s mloky či Dáseňka čili život štěněte.

Josef Čapek byl starším bratrem Karla. Oplýval nejen malířským nadáním, ale i tím slovním. S Karlem psal společné prózy. Jeho nejznámějším dílem pro nejmenší je Povídání o pejskovi a kočičce. Příběh zrežíroval Eduard Hofman jako večerníčkový seriál, který od roku 1950 vidělo několik generací dětí.

Fotogalerie
17 fotografií