Svléknout do plavek a hurá do vody! V létě, kdy teploty sahají k tropickým výšinám, je to obvyklá kratochvíle tisíců lidí. V prosincovém chladnu ale taková zábava láká jen ty nejotužilejší kabrňáky. Zhruba třicet se jich o třetí adventní neděli sešlo v pražských Hodkovičkách. 

Dvacet ostřílených členů České otužilecké unie se převléklo do legračních masek, aby doprovodilo desítku nováčků při slavnostním křtu vltavskou vodou s ledem. Při křtu nalil předseda unie, která čítá 121 členů, Vladimír Komárek každému z účastníků za krk vltavskou vodu ochlazenou kousky ledu a každému popřál „Zlom vaz!“, na což se mu dostalo odpovědi „Čert tě vem!“.

Otužilcem se podle Komárka může stát kdokoliv, kdo se otužuje. Jedinou podmínkou je mít natrénováno a dobré zdraví. „Za prvé musí mít člověk v pořádku srdce, protože pro něj je to velmi náročné, mohl by totiž dostat infarkt. Také nesmí mít alergii na chlad. To neznamená, že jen nemá rád zimu, ale když má člověk alergii na chlad, mohou mu vzniknout puchýře,“ řekl Komárek.

Masky a kostýmy pro diváky

Účastníci akce se museli před samotným křtem a koupáním ve Vltavě převléknout do masek či kostýmů. „Je to skoro povinností, aby to pěkně vypadalo pro diváky,“ řekl Komárek. Po křtu se všichni vydali do Vltavy si zaplavat. Podmínky byly podle otužilců dobré, neboť jim k plavání svítilo i slunce a bylo několik stupňů nad nulou.

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave v Praze o druhém svátku vánočním. Loni se konal 71. ročník, kterého se zúčastnilo 369 plavců. Podobné akce se na přelomu roku konají i v dalších městech.

Křest otužilců uspořádaný 15. prosince 2019 na pláži u loděnice Slavoje v Praze 4 - Hodkovičkách. Noví otužilci jsou rituálně pokřtěni ze džbánu vltavskou vodou s ledem a magickými formulkami přijati za právoplatné otužilce.
Autor: ČTK / Michal Kamaryt