Klasických fotografií, při kterých umělec dojede na místo, něco vyfotí, a výsledný výtvor pak prezentuje, je nejenom na internetu habaděj. Jiří Macht2 má svou tvorbu založenou na odlišném způsobu. V podstatě se dá říci, že své fotografie vrství a dokrášluje, čímž se dle vlastních slov snaží někdy být na pokraji kýče. „Dnes fotí kdekdo. Ostatně mobilní telefony mají lepší foťáky, než byl můj první profesionální. Proto se snažím vytvářet z obyčejných motivů něco, co obyčejně nevypadá,“ říká absolvent FAMU.

„Sendvičová metoda“

Svou tvorbou se oproti „standardu“ vymyká na první pohled. Fotografuje schválně atypicky, výsledky pak upravuje, koloruje a zdobí. Často vrství fotografie jednu na druhou, z čehož vznikají koláže z často nesourodých prvků, které se symbioticky propojí do výsledného celku. „Experimentoval jsem s tím takto už během studií, kdy jsem analogicky vrstvil negativy na sebe. Dnes už to jde pochopitelně snáz, díky počítačům,“ uvádí umělec k metodě, kterou označuje jako „sendvičovou.“

Ta na výstavě ještě více vyniká v tom ohledu, že fotografie nejsou tištěné na papír, nýbrž nanesené na zrcadla, díky čemuž nabývají úplně nového rozměru. „Když člověk umístí někam normální fotku, vypadá za každého světla stále stejně. Zatímco u zrcadla je to jiné, vizuál je proměnlivý,“ prozrazuje Macht2. „Při jiném osvětlení nebo při jiném úhlu pohledu mění barvy, má jiný jas, jiné vyznění.“

Jako skutečná…

Kousků, které na výstavě nazvané Tajemství snů zaujmou, je více. Pozoruhodné jsou třeba barevné variace nafocených želatinových medvídků, se kterými se návštěvník setká na více dílech. Na jednom zrcadle je z nich třeba vyskládaná podoba smrtky. „Strašně mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že gumoví medvídci doprovází některé lidi skutečně po celý život,“ uvádí k sugestivnímu výtvoru fotograf. „V dětství si na nich někteří jedinci vytvoří závislost a jedí je až ke stáru, dokud mají zuby, kterými je mohou žvýkat.“

Jiří Macht2 je fotograf pověstný svým experimentováním a netradičními přístupy. Takto například „blýskl“ gumové medvídky, z nichž nechal vyrobit skleněné desky, které mají na slunečním světlem efekt barevné vitráže. Při správném nasvícení se totiž mozaikovitě promítají na zem či na zeď.
Autor: Jiří Macht2

Hlavní fotografií výstavy je pak snímek medvídka umístěného do bubliny, což má neskrytý význam. „Rozhodl jsem se, že budu dávat jedno ze svých děl na nadaci Pink Bubble, která pomáhá dětem s onkologickým onemocněním, která pak ta díla bude dražit,“ svěřil se umělec.

Vzhledově výrazná je Erotická série tulipánů, z nichž jeden umělcův výtvor opravdu stojí za to. Jedná se o květ, který je orámovaný peřím, a který je dosti věrohodně podobný obnaženému dámskému klínu. „Na první pohled si lidé opravdu nejsou jistí, zda jde o fotografii tulipánu nebo vagíny. Chodí si ho prohlížet až na vzdálenost několika centimetrů, než jim to dojde,“ směje se Macht2.

Jedno z nejzajímavějších děl celé výstavy vychází z Erotické série tulipánů. Jeden z nich vypadá na první pohled jako vagína. Jeho dráždivé vyznění dokreslují nalepená peříčka podél okrajů.
Autor: David Zima

Koláže s autoportrétem

Zřetelnou složkou výstavy, která na přízemní galerii volně navazuje také v chodbách 8. patra hotelu či v jeho foyer, jsou koláže, v nichž fotograf směšuje prvky starobylé Prahy s moderním New Yorkem. Tu lze vidět barevnou velkoformátovou fotografii Karlova mostu, která je pokryta americkými graffiti, onde je to zase „posprejovaný“ orloj.

Video
Video se připravuje ...

Tvorba Jiřího Machta2 vychází z vyumělkovanosti obyčejných fotografií, které se snaží fotografovat neobyčejně. Umělec často vrství jeden motiv na druhý, díky čemuž vznikají pozoruhodné výtvory. David Zima

Do jiných koláží zase Macht2 „instaloval“ fotografie neznámých i známých osobností, jako třeba Emila Zátopka, Elišku Junkovou i svoji maminku nebo sebe v dětském věku. „Chtěl jsem udělat změť anonymních tváří, ve kterých by ty známé vynikly,“ uvedl k tomu s tím, že alespoň takhle má šanci být na jedné fotografii například s Tomášem G. Masarykem. Na jiné, tentokrát zvířecí koláži, se naopak nápaditě zvěčnil v odrazu oka koně.

Kde: Galerie Neptun, přízemí hotelu Pyramida, Bělohorská 24.
Kdy: Výstava potrvá do února, otevírací doba galerie je nepravidelná. Na požádání ale její prostory zpřístupní ochotný personál na recepci hotelu.  
Vstupné: Zdarma.

Fotogalerie
48 fotografií