Již od 6. června se pražští kriminalisté zabývají vraždou Přemysla a Marie, která vlastnila vilu v Bubenči v hodnotě okolo 50 milionů korun. Právě na tuto vilu si podle ředitele oddělení vražd pražského krajského policejního ředitelství Josefa Mareše dělali obvinění zálusk: „Po zmizení partnerského páru byly snahy o převod vily do jisté firmy. Bylo zjištěno, že za těmito firmami stojí dva mladí, čtyřiadvacetiletí muži,“ prozradil zkušený vyšetřovatel.

Tomáš nevypovídá

Přemysl a Marie zmizeli v sobotu 6. června na 66. kilometru na dálnici D1 a toho dne se sešli s jedním z obviněných. Ve středu 4. září měli policisté již dostatek důkazů a oba muže zadrželi. Den poté jim bylo sděleno obvinění: „Následně stíhaný z vraždy přestal vypovídat, přestal komunikovat,“ řekl o detailech vyšetřování Josef Mareš.

Mladý fyzik a podnikatel Tomáš tak zůstává do současnosti ve vazbě. Podle Mareše byl v úterý 19. listopadu seznámený s novými skutečnostmi, že se našla těla, ale dál zarytě mlčí: „Včera byl konfrontován s těmito novými skutečnostmi, ale i nadále setrval na svém původním rozhodnutí a k věci se dále nevyjádřil,“ prozradil novinářům šéf mordparty.

5919725:gallery:true:true

Mladý fyzik se podle zjištění Blesk.cz angažoval dokonce i politicky. Kandidoval v loňských komunálních volbách v jedné z obcí na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje za ODS. Neměl ani hluboko do kapsy, neboť před dvěma lety koupil horský hotel v Krkonoších za osm milionů a pak ho prodával za 25 milionů korun!

Jiří se směje

Druhý obviněný, Jiří, je stíhaný pro podezření z podvodu a hrozí mu trest od pěti do deseti let. Na svém facebookovém profilu ale v nedávné době zveřejnil svoji fotografii, na níž se v koruně stromu směje. Pátého října pak cynicky sdílel článek serveru Deník N s titulkem: „Duši už nebolí, když se tělo řeže, říká muž, který pro mediky shání deset tisíc mrtvol“.

Vysmátý medik Jiří si užívá svobodu, zatímco jeho komplic mlčí ve vazbě.
Autor: Facebook

Zveřejněný odkaz souvisí s tím, že Jiří studuje na 2. lékařské fakultě Karlovy univerzity, která v říjnu otevírala novou budovu Ústavu anatomie. Právě o té se v článku psalo. Kandidoval na škole do studentského senátu, miluje cestování a ze svých cest na internetu publikoval cestopisy doprovozené výpravnými fotografiemi. 

Zda i on nakonec skončí ve vazbě, teď není jasné. „Budou se nyní vyhodnocovat věci, které byly zajištěné při domovních prohlídkách u obou stíhaných, bude se čekat na znalecké posudky a pak je to věcí dalších kolegů. Třeba přijdou s něčím novým, ale já už tady nebudu,“ prozradil končící ředitel pražského oddělení vražd.

Mezinárodní vyšetřování

Do pátrání byli zapojení policisté z několika krajů České republiky, ze Slovenska a Maďarska. V červenci navíc požádali o pomoc při hledání zmizelých Přemysla a Marie také veřejnost. V okolí obce Hněvkovice naposledy zachytil místní vysílač signál mobilního telefonu jednoho z pohřešovaných. Jeden z obviněných si tu od 6. června navíc pronajal rekreační objekt, v němž se podle Mareše pár stoprocentně nacházel.

Video
Video se připravuje ...

Záběry policejních potápěčů při prohledávání Želivky. Nalezli zde dvě těla pohřešovaného páru. Policie ČR

Nelze se proto divit, že se v okolí uskutečnilo až 24 pátrání. Teprve 23. a 24. října byly jejich ostatky konečně nalezené: „Pátracích akcí se zúčastnili policisté speciální pořádkové jednotky z Prahy a psovodi se cvičenými psy pro hledání mrtvol,“ popisuje neúspěšná hledání Mareš a pokračuje: „Pořád nebyl ještě žádný výsledek, tak jsme se obrátili na potápěče krajského ředitelství Prahy, kteří ve spolupráci se Středočeským krajem, prezidiem policie a potápěči ze zásahovky z Plzně propátrávali okolí místa činu a bylo natipováno několik lokalit.“

Potápěči museli prohledávat dno nádrže v chladné vodě a ve tmě. V hloubce třiceti metrů pod mostem mezi Brzoticemi a Bezděkovem našli obě těla zatěžkaná závažím a označili je bójkou. Po několika měsících ve vodě nebylo možné je identifikovat bez analýzy DNA. Ta následně potvrdila, že se jedná o Přemysla a Marii. Jakým způsobem byli zavraždění, již kriminalisté ví, ale nechtějí to kvůli probíhajícímu vyšetřování prozradit.
Fotogalerie
44 fotografií