S pražskou mordpartou se kriminalista Josef Mareš, který u policie pracuje už takřka 30 let, rozloučil ve velkém stylu – na stole mu totiž přistál zapeklitý případ páru z Prahy, který ze svého domova v Praze 6 záhadně zmizel 6. června. Kriminalistům se sice díky odposlechům podařilo vypátrat mladíka, který pár nejspíš zavraždil, zjistili také motiv, kterým měla být vila v Bubenči v hodnotě 40 až 50 milionů. Až do října ale chyběla těla. Ty nakonec 23. a 24. října objevili potápěči ve vodní nádrži Švihov zvané Želivka na hranicích Středočeského kraje a Vysočiny.

Nález těl oznámil Mareš na tiskové konferenci v budově krajského ředitelství policie, která byla zároveň jeho poslední. „30. 11. odcházím od policie do civilu, ke svému odchodu se vyjádřím, až nebudu zaměstnancem policie,“ uvedl bez bližších podrobností. Za jeho odchodem ale údajně stojí špatné vztahy s nadřízenými. „Nevycházel s náměstkyní Radkou Drexlerovou. Navíc chtějí sloučit Marešův odbor obecné kriminality s odborem hospodářské kriminality,“ uvedl pro Lidové noviny jeden z pražských kriminalistů. „Slyšel jsem jen nějaké spekulace, že není spokojen s vedením v Praze, ale nemohu to potvrdit ani vyloučit,“ řekl novinám Michal Mazánek, dlouholetý Marešův spolupracovník.

Mareš na tiskové konferenci poděkoval novinářům. „Chci poděkovat za spolupráci, že jste v těchto případech informovali veřejnost. Někdy jsme byli uzavření, protože jsou informace, které zkrátka nelze zveřejnit,“ dodal Mareš. Kdo ho v čele pražské mordparty nahradí,  zatím není jasné. „Výběrové řízení na pozici po panu Marešovi bude započato ve chvíli, až skutečně skončí,“ řekl Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk.

Poslední tisková konference Josefa Mareše:

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Pražskou policii řídí někdejší šéf dopravních policistů Lerch. V červenci nahradil Jana Ptáčka, který v čele ředitelství působil rok. Lerch uvedl, že si Mareše velmi váží jako zkušeného kriminalisty, a proto navrhl policejnímu prezidentovi, aby ho za jeho působení u policie ocenil.

Elitní kriminalista Mareš řešil na území hlavního města řadu i mediálně známých případů - například zmizení devítileté Aničky v pražské Troji nebo vraždu manželky Ivana Jonáka, majitele pražského klubu Discoland Sylvie. Je také spoluautorem scénáře kriminálního televizního seriálu Případy prvního oddělení, který divákům prostřednictvím kauz inspirovaných skutečnými událostmi popsal práci pražské „mordparty“.

Fotogalerie
8 fotografií