Sběratelství panenek není levným koníčkem. Nejdražší panenky se pohybují v řádech statisíců a jedná se o investiční kusy. Mezi nejdražší autory patří špičky z USA, jako například EJ Taylor nebo z Ruska Alisa Filippová.

Letošní nejdražší panenkou Doll Prague byl Bájný mužík od Petra Pinchuka, jehož cena se pohybuje okolo čtyř tisíc eur. Nejedná se o žádnou porcelánku, panenka je vyrobena z paperclay - papírové modelovací hmoty se sopečným prachem. Uznávaný tvůrce panenek tvořil tohoto mužíka téměř dva měsíce.

Nejdražší panenka letošního ročníku od Petra Pinchuka
Autor: Eva Fornálová

Přehlídka si klade za cíl představit to nejlepší z tuzemska i zahraničí. „Výběr posuzují primárně naši art kurátoři. Často se jedná o výherce různých zahraničních cen, či členy státních či mezinárodních asociací,“ sdělila Klátilová. Žádné odlitky, ani masovou výrobu tady neobjevíte.

Z látky i porcelánu

Na stolcích se v pátek usadilo na několik tisíc panenek. Letošní ročník s titulem Život je jen náhoda, jednou jsi dole jednou nahoře, představuje práci 145 tvůrců z 35 zemí světa. „Zatímco v západní Evropě a Spojených státech mají umělecké panenky bohatou a nepřetržitou historii, v Čechách jejich tvorba skončila s rokem 1948, kdy režim tento druh umění považoval za buržoazní přežitek,“ poukazovala pořadatelka na to, že Čechům chybí tradice a možnost letitého zdokonalování.

Převažují tvůrkyně

Při procházení uličkou mezi jednotlivými tvůrci by mohlo napadnout nejednoho návštěvníka, že se snad jedná primárně o dámskou záležitost. A ono to tak do jisté míry dle Bohdany Klátilové je. „Ale najdou se mezi umělci i pánové, kteří patří ke špičce v oboru. Příkladem jsou Michal Zajkov, Andrej Drozdov, Petr Pinchuk či EJ Taylor.“ Naopak v loutkářském umění převládají muži. Mezi českými tvůrci dominuje Luděk Burian, přední český loutkář, který je právě art kurátorem letošní loutkářské sekce.

Letošní ročník s titulem Život je jen náhoda, jednou si dole jednou nahoře představuje práci 145 tvůrců z 35 zemí světa.
Autor: Eva Fornálová

Teď letí »nepanenky«

 A co teď mezi sběrateli letí? Nejvíce oblíbené jsou takzvané „nepanenky“, což znamená, že se jedná o umělecká díla, která spíše vyjadřují pocity a dušení stavy, více než podobnost s člověkem. Panenky nejsou podbízivé a prvoplánově krásné.

„Panenky se typicky tvoří z polymerových hmot, či porcelánu a jsou ručně modelované. Velmi populární jsou také látkové a textilní panenky, ale nejčastěji autoři techniky a materiály kombinují,“ popisuje širokou škálu zpracování pořadatelka.

Nejen okukování krásek

Výstava není jen o panenkách, ale i medvídcích, kterým je věnovaná druhá hlavní expozice figurálních zvířat od Connie Smith, prezidentky americké asociace NIADA. Panenky a medvídky si lze také po domluvě s autory odnést s sebou domů. Jejich ceny se dozvíte na místě. 

Panenky mají letos přesah až do animace. Pod vedením lektorů si mohou nejen nejmenší návštěvníci vyzkoušet, jaké to je rozpohybovat postavičku na obrazovce. Práce všech se následně zpracuje do krátkého animovaného filmu, který bude umístěn na stránkách výstavy. Workshop je zdarma a není potřeba se hlásit předem.

Kdy: 8. - 10. listopadu, Pátek: 12:00 - 20:00,   Sobota: 9:00 - 20:00  Neděle: 9:00 - 18:30 
Kde: Palác Lucerna,
Vstupné: 180 korun, více informací k akci se dozvíte tady

Fotogalerie
32 fotografií