Výstava letitého fotografa skýtá průřez jeho celoživotní tvorbou. Kromě známých tváří českého kulturního dění v podobě momentek nabízí výstava také ukázku reportážní fotografie a pohledů na Prahu, na nichž se Dezort osobitým způsobem zaměřuje spíše na Pražany než na historickou architekturu.

Do Prahy jsem přišel v sedmnácti nebo osmnácti letech. Vůbec jsem ji neznal. Ale nejspíš právě proto jsem toho také strašně moc viděl. Všechno pro mě bylo nové a nezvyklé. Když si člověk zvykne, často už zajímavé věci nevidí,“ prozrazuje fotograf.

Málem soustružníkem

Jovan Dezort se původně z kádrových důvodů musel vyučit soustružníkem, až posléze měl možnost studovat grafickou školu v Hellichově ulici. Soubor snímků z Prahy 50. až 70. století představuje stěžejní část výstavy, kdy se Jovan Dezort živil coby fotoreportér pro ČTK (Českou tiskovou kancelář), kde se zabýval zejména kulturními událostmi. Festival Pražského jara fotografoval čtvrt století, hudební soutěž Concertino Praga třicet let.

Jovan Dezort je nositelem i několika ocenění. V roce 1973 získal hlavní cenu v soutěži Mezinárodní organizace novinářů za reportáž z válečného Vietnamu. Tři roky předtím zase dostal Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu.

Známé tváře měl možnost fotit už při studiích. „Tehdy jsem měl ve škole jako téma práce divadelní tvorbu,“ vzpomínal Dezort, jak si vybral divadlo ABC a hru, ve které vystupoval Jan Werich. „Pamatuji si, jak jsem se odhodlával přiběhnout před pódium. Nakonec Werich přerušil hru a zapózoval s několika grimasami... Teď už bych si to ale nedovolil,“ smál se nad svými studentskými začátky fotograf.

Na výstavě nespatříte stylizované portréty známých osobností, naopak. Dezort je pohotově zachycuje bez vyzvání, aniž by čekal na úsměvy do hledáčku. Prohlédnout si tak můžete například Waldemara Matušku zouvajícího si brusle, proslulé vetešnictví Eduarda Čapka v Týnské ulici i Hurvínka s paní Skupovou, manželkou jeho prvního dabéra Josefa Skupy, která navrhla konečnou podobu Hurvínkova jména.

Kdy: Od 30. října do 26. dubna
Kde: Muzeum hlavního města Prahy, Na Poříčí 52
Vstupné: 150 korun, rodinné 350 korun

Fotogalerie
21 fotografií