Výstava, kterou pořádala společnost Czech Architecture Week Praha, skýtala přes 190 současných a budoucích vizí urbanistického rozvoje české metropole. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si řadu modelů budov a nahlédnout pod pokličku přípravy velkolepých staveb. Zároveň výstava mapovala rozvoj Prahy v letech 1918 až 1938. Podívejte se na ukázky z budoucnosti naší metropole.

Rezidence u Milosrdných
Autor: Eva Fornálová

Rezidence U Milosrdných
Místo: U Milosrdných, Praha 1
Architekt: Fránek architects s.r.o.
Realizace: 2020-2021
Objekt bytového domu U Milosrdných se snaží respektovat historické centrum Prahy a svou architekturou se inspiruje u textilu a tkanin. Tato inspirace je patrná i v detailech, jako jsou zvlněné a vroubkováním členěné fasády.

Výstava Prague NEXT představila nové urbanistické plány v české metropoli.
Autor: Eva Fornálová

Smíchov City
Místo: Smíchovské nádraží, Praha 5
Architekti: A69 architektů, Kuba a Pilař architekti, Haascookzemmrich STUDIO 2050, Chalub architekti, Lábus - AA - Architektonický ateliér + IGLODO, D3A, Projektil Architekti
Realizace: zahájení 2019
Smíchov City bude moderní multifunkční čtvrť, která vznikne v prostoru bývalého nákladového nádraží Praha-Smíchov na rozloze 20 hektarů. Poskytne bydlení přibližně 3300 obyvatel. Na místě vyroste řada obchodů, restaurací a kanceláří, což poskytne zázemí pro 9000 pracovních míst. Součástí projektu je i obrovský park, který je srovnatelný se slavným parkem La Rambie ve španělské Barceloně.

Victoria Palace
Autor: Eva Fornálová

Victoria Palace
Místo: Vítězné náměstí, Praha 6
Architekt: Jakub Ciger architekti
Realizace: 2019-2020
Victoria Palace bude unikátní bytový dům, který vyroste mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunská. Stavba podle projektu propojuje současnou moderní architekturu s historickým záměrem palácové neoklasicistní podoby Vítězného náměstí z 20. století, jejímž autorem byl renomovaný profesor architektury Antonín Engel.

Rezidence Palata
Autor: Eva Fornálová

Rezidence Palata
Místo: Holečkova, Praha 5
Architekt: Ing. arch. Jan Šesták
Realizace: 2019
V atraktivní lokalitě pod Strahovem vzniká rezidenční projekt, který poskytne klidné bydlení v sousedství zahrady Kinských. Název projektu odráží historii místa, kde v dřívějších dobách stávala známá usedlost Dolní Palata. Projekt vyroste na místě historické budovy U Modrého Zvonu.

Green Point
Autor: Eva Fornálová

Green Point
Místo: Mozartova, Praha 5
Architekt: AHK architekti, s.r.o.
Realizace: 2017-2019
Administrativní budova GREEN POINT roste u ulic Mozartova a Plzeňská. Budova nabídne devět nadzemních a tři podzemní podlaží. Budova bude vybavena moderními technologiemi a zároveň reflektuje požadavky na ekologickou udržitelnost.

Výstava Prague NEXT představila nové urbanistické plány v české metropoli.
Autor: Eva Fornálová

Nová radnice Praha 12
Místo: Generála Šišky, Praha 12
Architekt: LOXIA a.s.
Realizace: Ve výstavbě
Praha 12 se již brzy bude moci pochlubit jednou z nejmodernějších radnic v hlavním městě. Architekti se zaměřili také na to, aby budova působila nadčasovým dojem, a kombinuje tři základní prvky. Prvním jsou kostky, které jsou seřazeny podél ulice a ohraničují celý prostor. Hlavní průčelí je orientováno směrem na západ, odkud budou proudit návštěvníci úřadu. A konečně celou radnici bude definovat nasvícená sloupová fasáda s hodinami.
Výstava Prague NEXT představila nové urbanistické plány v české metropoli.
Autor: Eva Fornálová

Park Kavčí Hory
Místo: Kavčí hory, Praha 4
Architekt: Josef Pleskot
Realizace: v přípravě
Na místě nevyužívaného brownfieldu vyroste moderní park, který Pražanům nabídne místo k odpočinku s velkým množstvím zeleně. Vítězný návrh Josefa Pleskota vzešel ze soutěže pod záštitou České komory architektů.

Fotogalerie
23 fotografií