Architekt Petr Janda seznámil ve středu Pražany s celým vznikem projektu revitalizace náplavky. Během tří let se pod jeho taktovkou povedlo proměnit devatenáct kobek na Rašínově a Hořejším nábřeží. Během následujícího měsíce a půl by se měly prostory finálně zabydlet, odteď už v nich ale objevíte i provizorní provoz. Většina z nich slouží buďto jako galerie, kavárny či bary. Na Horním nábřeží dokonce objevíte knihovnu s čítárnou, i jednu prázdnou kobku, kterou bude možné si pronajmout pro soukromé účely. 

Proměna náplavek ještě není u konce

Zbývá ještě dovytvořit toalety, mobiliář, zasíťování, plovoucí lázně a terminál lodní dopravy," prozradil Janda, který si dal za cíl proměnit zdejší místo nejen v noční promenádu v létě, ale celodenní a celoroční místo, které jde s dobou. „Chtěli jsme se více přiblížit Západu a myslím, že se nám to povedlo," těšil se architekt.

Akvárko bez rybiček

Kobky na sebe upoutávají pozornost už z dálky. „Vypadají jako obří akvárka," hodnotila kobky kolemjdoucí Ivana. A ani není tak daleko od pravdy. I když jsou prostory dostatečně zajištěné proti vlhkosti a ve skle objevíte průduch, takže nemáte šanci se v nich utopit, i když by se vám dveře zavřely a nechali jste puštěný kohoutek. Skleněné elipsové dveře, jsou opravdu vyrobené z akvarijních skel a mají tloušťku 7 cm.

Bezpečnost byla na prvním místě. A tak se nemusí návštěvníci ani bát, že by je dveře praštily do tváře. „Překvapilo mě, že to drží na svém místě a nehnou se," řekl pro Blesk.cz Tomáš, který zkoumal, jak je možné, že drží. „Na normální provoz je určen úhel 60 stupňů, kde pravá strana slouží k vchodu a je bezbariérová," popisoval Petr Janda.

Dveře vás neskřípnou!

V moment, kdy se vstupuje do prostoru se schody, které lemují elipsu, čidlo vás zaznamená a automaticky se vám dveře otevřou. V moment, kdy by vypadl proud, není důvod k panice," popisoval architekt. Záložní baterie vydrží ještě na padesát otevření. A při největší nouzi je možné otevřít kobku pomocí venkovního zámku, takže tu nechybí ani pojistka na pohon při ručním otevření, kdy se okno přesune do 90 stupňů.

Pražané poprvé nahlédli do zrekonstruovaných kobek na Rašínově a Hořejším nábřeží.
Autor: Eva Fornálová

Architekt počítal i s protipovodňovým opatřením. Záplavy z roku 2002 by však tyto kobky nepřežily. „Připravili jsme opatření pro stoletou vodu. Nepočítáme, že by mohla situace z roku 2002 nastat."

Zajímavosti

Náklady na opravu přesahují částku 170 milionů korun. Využívat je budou podniky jako Bajzakyl či Tiskárna na vzduchu. Každá kobka má jinak velký vstup, a tak každé dveře jsou trochu jinak veliké. Nejširší měří 5,4 metru. Většina kobek je bezbariérová

Prohlédněte si, jak to vypadá uvnitř:

Fotogalerie
22 fotografií