Nejznámější literární dílo francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho nechalo nakladatelství Albatros ilustrovat Elišku Podzimkovou. Ta přestěhovala Malého prince z Afriky na Island, kam si udělala výlet, aby nafotila unikátní ilustrace. „Island je odstrčený na konci světa, je jak z jiné planety. Je tam vše, co se v té knize vyskytuje, od plání a pouští až po vrak letadla,“ popisovala ilustrátorka, jak během dvou týdnů loňského září vznikal nový magický svět malého zvědavy. 

Propadnout se do světa Malého prince mohou Pražané ve Vnitroblocku, kde se v malé galerii v přítmí nachází výstava přepracovaných nejznámějších obrazů proslulé knihy.Přímo uprostřed celého světa objevíte obrovské mechové vejce, do nějž měli odvahu strčit ruku jen ti nejodvážnější návštěvníci - malé děti.

Svět fantazie

„Jé, mami, cítím nějaké zvířátko,“ volala si o pozornost malá holčička na vernisáži. Ono ohmatané zvířátko si pak mohly děti nakreslit a při odchodu si porovnat s pohlednicí, kterou dostaly s sebou na cestu. Na zemi nechybí stan s liškou, kde se dá zasnít se sluchátky a audioknihou v uších a mezitím si hrát s rukama stínové divadlo.

Oživlý příběh

Výstava vykouzlila úsměv na tváři nejen dětem. Dospělí pro změnu upřeně zírali do svých mobilních telefonů. A to nejen proto, aby si vyfotografovali originální pojetí plastických obrazů obložených mechem, lišejníky, či lávovými kameny, ale zejména díky aplikaci umožňující rozpohybovat nehybný obraz k životu. „Je to famózní nápad, tohle posouvá tvorbu o další level. Bomba,“ chválila rozanimování návštěvnice Sára, která se na malý okamžik octla v kokpitu letadla.

Interaktivní výstava Malého prince od Elišky Podzimkové bude k vidění ve Vnitroblocku až do 31. prosince.
Autor: Eva Fornálová

Kvetoucí růže, havarování letadla i kreslení slona v hroznýši. Vše oživlo v nádherném pohybu. „Náhodou jsem objevila úžasnou aplikaci od kluků z Vídně, kteří rozpohybovávají například Vincenta van Gogha. Otevřelo mi to úplně nové možnosti,“ prozradila ilustrátorka, proč se rozhodla uspořádat výstavu. 

A jaké je její nejoblíbenější setkání Malého prince? „Já mám ráda Zeměpisce, protože ráda cestuji a on je tak divně zamotaný ve svých mapách. Takže jsme mu našli geniální domeček uprostřed ničeho, za kterým jsme jeli 80 kilometrů přes kamení a pole a najednou tam stál příbytek,“ těšila se autorka ze svého nejoblíbenějšího ilustrovaného příběhu.

Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince.
Autor: Eliška Podzimková

Aplikace, pomocí které můžete na výstavě ilustrace rozpohybovat, je dostupná pro operační systémy Android i iOS.

Kdy: od 25. října do 31. prosince, ve všední dny od 15:00 do 20:00, v sobotu a v neděli od 11:00 do 19:00 
Kde: Vnitroblock, ulice Tusarova 31
Vstupné: dospělý 150 korun, dítě 80 korun, rodinné vstupné 380 korun na Goout.net

Fotogalerie
23 fotografií