Letošním tématem designového festivalu je budoucnost. „Téma budoucnost je pro lidstvo aktuální vždy. Právě nyní ho ale pociťujeme jako velmi závažné. V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku: ‚Co můžeme udělat, aby lidstvo mělo budoucnost kvalitní? Mohou designéři přispět ke zlepšení světa?‘,“ vysvětluje Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

A tak se při vstupu do středové části Průmyslového paláce octnete mimo realitu. Po pravé straně skáčou rozradostnělé děti ve skákacím bludišti, který přirovnává designérka Lucie Koldová letošního návrhu k životu, ve kterým si musíme najít správnou cestu, abychom nebloudili.

Po levici stojí vesmírná raketa, která se dá využít nejen jako prolézačka. Uvnitř ní totiž objevíte galerii. Naproti vám nechybí pódium, na kterém probíhají módní přehlídky a performance. Když tu si všimnete obrovského robotického ramena, které drží starou hliníkovou konev, pomocí níž zalévá květiny. „Jsme tady z toho nadšení, jako každý rok. Sice si letos neužijeme skluzavku, ale zase můžeme vzlítnout do kosmu," hodnotila letošní ročník návštěvnice Kateřina.

Co vás čeká?

Rozdělení prostor je jako vždy stejné. V průmyslovém paláci se můžete ze středové části přesunout buďto vpravo do Superstudia, kde objevíte designové výrobky už zajetých výrobců, a nebo vlevo do Open studia, které překypuje originálními nápady designérů. Při odchodu pak nezapomeňte obhlídnou venkovní přehlídky kol a elektrických aut, od nichž nakráčejte rovnou do ArtHouse do Lapidária Národního muzea, které skýtá umělecké projekty.

Sametová revoluce

A přesto, že se letošní téma nese v budoucnosti, nechybí tady ani pohled do minulosti. V Super studiu se můžete vyfotografovat na rudém sametovém křesle, či se zastavit u prostor České televize, kde si můžete zažít Sametovou revoluci audiovizuálně.

Podívejte se, na co všechno můžete narazit na letošním Designbloku:

Fotogalerie
99 fotografií