Při bližším ohledání je ale všechno jinak. Ocásek lachtani na zadečku mezi ploutvemi přece jen mají, i když je jen málokdy k zahlédnutí. U dospělých měří pět až osm centimetrů. „Je to pozůstatek pravěkých předchůdců lachtanů, kteří ocas potřebovali, aby dokázali ve vodě lépe manévrovat a byli rychlejší. U lachtanů, kteří ho již k přežití nepotřebují, se vývojem zmenšil na minimum,“ vysvětluje vrchní chovatel Jakub Mezei.

Občas se zdá, že lachtani nemají uši. Ani to není pravda. Naopak velmi dobře slyší na souši i ve vodě. „Uši mají, a dokonce velké. Mají je ale srolované do tunýlku, aby jim do nich netekla voda,“ objasňuje chovatel.

A nakonec nejsou tito ploutvonožci ani černí, ani lysí. „Srst mají. Je hustá a nepropouští vodu k tělu. Společně s tukem je izoluje před prochladnutím,“ říká Mezei. Černí a lesklí jsou, jen když mají mokrou vrchní vrstvu chlupů. Jakmile lachtan uschne, je jeho srst rezavě hnědá a vlnitá jako ovčí.

Jméno mu vyberou čtenáři Blesku

Chcete dát jméno lachtánkovi? Až do čtvrtečního dopoledne můžete svůj tip napsat na facebooku Blesku. Všechny návrhy zašleme do Zoo Praha, kde z nich chovatelé vyberou 10 nejzajímavějších. V pondělí 26. srpna vybraná jména zveřejníme a do středy 28. srpna odpoledne budete moci hlasováním na webových stránkách Blesk.cz rozhodnout, jaké jméno lachtánek dostane. Vítězné pak zoo zveřejní při jeho křtu v neděli 1. září a zároveň ocení jeho autora roční rodinnou vstupenkou.

Bedekr Blesk Extra Speciál Nej české zoo
Autor: Profimedia.cz, Marie Valdmanová

 

Fotogalerie
21 fotografií