Třetí léto za sebou přivábilo hlavní město prostřednictvím mezinárodní výstavy Prague Art Cocktail umělecká díla z několika států. „Letos máme zastoupeny umělce z Evropy a Ameriky,“ vysvětlil kurátor výstavy Jiří Macht, jehož neotřelé kolorované či graficky jinak zpracované fotografie lze na výstavě rovněž obdivovat.

Sázka na kvalitu

„Kromě českých autorů letos vystavují malíři ze Slovenska, Polska, Ruska, Itálie či Bulharska,“ uvedl dále Macht. V dřívějších letech měla výstava poněkud různorodější mezinárodní zastoupení, letos ale kurátor prozradil, že se sázelo především na kvalitu, nikoliv exotiku. Celkem se přitom představuje 34 autorů, což je o deset více než loni. K vidění je přes 100 obrazů.

„Některé autory jsme oslovovali už napřímo, protože vím, že kvalitu je třeba podržet a zvednout. Jiní umělci se hlásili sami a na mne pak zbyla nevděčná role výstavu redukovat tak, aby se vešla do prostor galerie,“ vysvětil Macht. Expozice je vskutku neveliká, rozléhá se po čtyřech prostorných podzemních síních, což ji na malebnosti a atmosféře v ničem neubírá. Spíše naopak.

Zaujme? Proč jej neodnést s sebou

Devízou výstavy je, že je prodejní. Zuzana Křováková, ředitelka společnosti Arista Art, která výstavu organizuje, prozradila, že ceny se pohybují v rozmezí 7 – 200 tisíc korun. Přímo diptych dvou akrylů Křovákové o rozměrech dvakrát 150x100 centimetrů s názvem „Hey Tiger, Hey Jaguar“ je letos nejdražší. „Vychází na 220 tisíc korun,“ uvedla autorka, která je na výstavě zastoupena nezaměnitelnou a těžko zařaditelnou abstraktní tvorbou.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Prague Art Cocktail nabízí všehochuť současného umění. Prezentují se na ní současní čeští i zahraniční umělci. David Zima

Jak Křováková prozradila dále, jeden obraz se dokonce stihl prodat ještě před samotnou vernisáží. „Konkrétně jde o zelený neonový obraz Moniky Gründler, který je působivý obzvláště v přítmí,“ vysvětlila. Co do rozměrů největší je obraz malířky Ireny Procházkové z Klánovic, jejíž labutě v Praze zaujmou jak svým ztvárněným, tak úctyhodnými rozměry 200x160 cm.

Zelený neonový obraz Moniky Gründler zaznamenal mezi ostatními vystavenými pozoruhodné prvenství. Prodal se ještě před vernisáží.
Autor: David Zima

Umělecká všehochuť

Po zdech galerie jsou rozprostřeny obrazy znázorňující široké spektrum uměleckých stylů – kresby, akvarely, malby, fotografie, akryly Moniky Žemličkové, koláže a letos poprvé také sochy, které vysochal Petr Šereda. Jsou zde portréty, fantaskní symbolická zátiší, abstrakce Jakub Ječmínka, hyperrealismus, surrealismus i sklony k impresionismu. Zkrátka a jednoduše: Pro každého něco.

„Proto se také výstava jmenuje Prague Cocktail Art. Jde doslova o koktejl uměleckých stylů, ztvárnění, postupů. Ne každému se některá díla mohou líbit, naopak někoho osloví. Záleží zkrátka na ingrediencích, které koktejl tvoří. Tento je tvořen těmito,“ uzavřel kurátor.

Kde: Galerie U Zlatého kohouta, Michalská 3, Praha 1.
Kdy: Do 23. srpna, od pondělí do soboty 12:00-18:00.
Kolik zaplatíte za vstup: Nic.

Fotogalerie
25 fotografií