V areálu holešovického Výstaviště letos stojí dvě velké pódia a sedm menších stagí, kde bude až do pěti hodin ráno znít hudba. Ve dvě hodiny odpoledne se otevřely brány na festival a návštěvníci byli rychle odbavení, během celého dne se netvořily žádné výraznější fronty. Nejspíš pomohlo, že letos oproti loňsku byla dvojnásobně navýšená kapacita vstupních bran.

Šarmantní Morcheeba

Páteční program začal alternativními hudebními proudy, kdy ve čtyři hodiny odpoledne vystoupila slovenská písničkářka Katarzia a o hodinu později začala jemně zpívat Lenka Dusilová. Pod pódiem se shromáždil početnější dav a pokojně poslouchal melancholickou hudbu Dusilové.

V 19:15 ji na pódiu vystřídala britská hudební skupina Morcheeba, jejichž krásná a sympatická zpěvačka si snadno získala publikum. Zazněli všechny velké hity jako „The Sea“, smyslná „Otherwise“ a na závěr došlo i na „Rome wasn't built in a day“, tedy Řím nebyl postaven za den. Zpěvačka poškádlila diváky, když se ptala, kdo přijde po nich: „Teď bude hrát ten chlapík s cigaretami a alkoholem, co hledá nějakou akci, že?“ zažertovala a myslela tím Liama Gallaghera.

Výběr ve formě

Za patnáct minut devět hodin vykročili na pódium členové Pražského výběru. Hned jako druhou píseň zařadili „Pražákům, těm je tu hej“ a brzy následovalo také „Na Václavském Václaváku“. Pánové hráli velmi dobře, jako by se vrátili v čase a publikum spolu s nimi odzpívávalo texty, přesto měli pro zapomnětlivé pomůcku: „Připravili jsme si pro vás karaoke, abyste si s námi mohli zazpívat,“ řekl k divákům Michal Kocáb a ukazoval na obrazovku nad pódiem, na níž běhaly texty kapely. Na jejich koncert přišlo mnoho lidí, kteří seděli i na trávě daleko od pódia a pozorovali obrazovky.

Liam naděloval

V 22:15 pak začal dlouho očekávaný koncert Liama Gallaghera, zpěváka z rozpadlé britské kapely Oasis. Pro Prahu si nachystal speciální delší set o délce 90 minut a fanoušci Oasis zažili opravdové žně. Zazněly hity jako Rock'n'Roll Star, Champagne Supernova a při Wonderwall mrazilo, když lidé sborově zpívali nejslavnější píseň Oasis. Při Morning Glory Gallagher zapomněl text písně a kapela musela začít hrát znovu: „Je to stará píseň,“ vysvětloval Liam Gallagher a usmíval se vlastní chybě.

V jedné promluvě k publiku vysekl poklonu Praze: „Máte moc krásné město,“ řekl davu. Liam Gallagher je známý tím, že mívá hlasové obtíže, ale na festivalu mu to zpívalo výborně. Na žádost diváků pak přidal Liam Gallagher s kapelou ještě dvě písně a poté odešli z pódia. Pod ním se však shromáždila skupina asi padesáti fanoušků, kteří odzpívali několik písní, které nezazněly. Jako poslední píseň od Oasis tak zazněla Don’t look back in anger.

Program na Metronome festivalu pokračuje do sobotních ranních hodin, kdy na menších pódiích bude převažovat elektronická hudba. V sobotu se otevře areál ve 13:30.

A na koho se nejvíc v pátek návštěvníci těšili? Podívejte se ve videu!

Video
Video se připravuje ...

Návštěvníci se svěřili, na co se na Metronome Festivalu těší. Jiří Marek

 A jaký bude sobotní program? Přehled interpretů najdete zde.

Fotogalerie
48 fotografií