Ekocentrum Prales v pražských Kbelích slaví dva roky existence. Za tu dobu se tu konalo 460 akcí, branami areálu prošlo 25 tisíc dětí. V rozlehlém prostoru lidé najdou komunitní zahradu ve fóliovníku nebo stezku dřeva, která popisuje koloběh života stromů. Součástí je také galerie semen různých rostlin, v loňském roce tu ke 100. výročí založení republiky vzniklo bludiště z rostlin ve tvaru lipového listu.

Novinkou je budova zvaná Dřevák, která právě zahájila svou činnost. „Je to domek bývalého zahradníka v rámci lesní školky, nákladem přibližně 4,5 milionu korun jsme ho přestavěli na napůl venkovní, napůl vnitřní učebnu pro děti,“ řekl Blesku přímo před budovou náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené Síly Pro Prahu).

Dětští návštěvníci naleznou ve Dřeváku úkryt v případě zimního období či nevlídného počasí, jeho výrazná prosvětlenost ale i tak zajistí kontakt s okolní přírodou. Nejde však pouze o útočiště: Lesy hlavního města Prahy, které Prales provozují, tu hodlají realizovat exkurze pro školáky včetně možnosti přespání v horním patře této nízkoenergetické dřevostavby.

Eko-stavba odshora dolů

Dřevák má částečně zelenou střechu, která slouží jako izolace a zároveň pomáhá lépe hospodařit s dešťovou vodou. „V rámci odpadu jsme tu napojeni na takzvanou kořenovou čističku, která vodu přečišťuje, následně ji využíváme na zálivku zdejších keřů a trávy,“ vysvětlil vedoucí ekologické výchovy pražských lesníků Václav Nejman.

Kořenová čistička na první pohled vypadá jako kamenitá plocha s drobnými keři a potrubím, které „trčí“ nad povrch. Jde však o zařízení, které čistí odpadní vodu tak, aby šla opětovně použít. Myšlenkou celého systému jsou samočistící procesy, které probíhají v mokřadech. V okolí domku je celá řada dalších vychytávek, mezi které patří například solární sušička na bylinky a ovoce nebo bylinková spirála, která na vyvýšené „skalce“ vytváří mikroklimata. Ta umožňují pěstování různých rostlin.

„Snažili jsme se, aby pokud možno vše vycházelo z přírody. Dřevák je zamýšlený jako víceúčelový dům pro konání přednášek, akcí pro děti, zasedání a podobně,“ dodal směrem k domku Václav Nejman. „Jsou to přesně ty příklady, které potřebujeme, abychom vychovávali mládež k tomu, že jsme součástí přírody my sami,“ sdělil na závěr náměstek Hlubuček.

Fotogalerie
17 fotografií