Ani teploty jen kolem nuly neodradily první návštěvníky letošní matějské pouti, aby prošli přesně v 10:00 hodin bránou holešovického Výstaviště užít si pořádnou porci zábavy. Ti větší se zahřáli třeba svařeným vínem, menší některým z horkých ovocných nápojů a všichni pak vyrazili vyzkoušet letošní novinky.

„Zájem návštěvníků se za 56 let, kdy pouť děláme, změnil. Musíme se přizpůsobit současným trendům,“ vysvětlil Blesku důvody obměny až třetiny atrakcí Václav Kočka nejstarší (77). Spokojeni byli i ti, kteří se loni obávali, že obří kolo už z pouti zmizí natrvalo. „Náhrada je hned dvojnásobná,“ řekl za pořadatele matějské Václav Kočka nejmladší (26). „Na místě původního je jen rok starý model o výšce 28 metrů, druhý stojí hned na vstupní cestě,“ prozradil. Víme, co dalšího si užijete a za kolik.

Techno Power, 100 korun

Techno Power je centrifuga s dvanácti gondolami až pro 24 lidí. I když patří mezi mírnější adrenalinové atrakce, návštěvník na ní zakusí přetížení až 2G, což zažívají třeba piloti vrtulníků při stoupání na Mount Everest.

Top Scan, 100 korun

Atrakce Top Scan, připomínající větrný mlýn, hravě konkuruje holandským veletočům. Je přitom v rukou českého provozovatele, kterého vyšla zhruba na 26 milionů korun. Návštěvníky vynese do výšky až 20 metrů a nabízí prožitky jako při letu nebo volném pádu.

Dům na střeše, 80 korun

Přestože se představil už loni, polský „dům na střeše“ patří k nejzajímavějším atrakcím. Zdánlivě nevinný domeček návštěvníkům totiž zacloumá všemi smysly. Pro lidský mozek je totiž zápřah, když vstoupíte do místnosti s šikmou podlahou, kde je navíc všechno vzhůru nohama.

Paintball, 50 korun

Tenhle paintball, tedy střílení kuličkou s barvou ze speciálních zbraní, si užijete bez obav o oblečení. Střílí se tu totiž na cíle, kterými jsou strategicky rozmístěné figury protivníků. Na výběr jsou pistole nebo pušky a zkusit si zasáhnout terč mohou dospělí i nejmenší střelci.

Drak, 50 korun

Projít se útrobami draka a zjistit, jak se asi cítí taková zbaštěná princezna, můžete s celou rodinou. 40 metrů dlouhé bludiště doplněné světelnými a zvukovými efekty může nahánět i strach. Zjistíte ale také, jak vypadá pořádné dračí srdce, stačí jít po jeho tlukotu.

Obří kola, 80 korun

Bývalou dominantu Výstaviště, obří kolo, nahradila po dobu trvání pouti dvě nová. Netradiční pohled na metropoli si tak mohou návštěvníci užít v dolní i horní části areálu ze dvou kol a ve výšce 28 metrů. Nejvýše vás ale vynese řetízák Around the World XXL, roztočí vás až v 80 metrech! Za vstupné na něj zaplatíte 120 korun.

Kromě atrakcí je letos poprvé návštěvníkům k dispozici víkendový farmářský trh, kde se dají pořídit i zdravé pochutiny. Tradiční dobroty a sladkosti samozřejmě zůstávají.

Za kolik si pochutnáte

Dobrou zprávou je, že ceny laskomin se od loňska nezměnily. Například pravá pouťová srdce koupíte dokonce levněji, než v minulosti. I ta největší nestojí více než 350 korun, loni cena dosahovala až k 600 korunám.

Nápoje

* Ovocné horké nealko od 40 korun
* Limonáda v lahvi 25 korun
* Točená limonáda 20 korun
* Pivo od 30 korun
* Teplé nápoje od 40 korun
* Ovocné horké s alkoholem od 60 korun 

Sladkosti

* Cukrová vata od 30 korun
* Pražené oříšky 50 korun
* Kokosový špalek 50 korun
* Žužu od 30 korun
* Turecký med od 30 korun
* Fialkové bonbóny 30 korun
* Štramberské uši 45 korun
* Trdelník 50 korun

K jídlu 

* Klobása od 30 korun
* Párek v rohlíku 25 korun
* Langoš 50 korun
* Bramborák 45 korun
* Gyros od 65 korun
* Hamburger 45 korun
* Uzená kýta 55 korun

Co, kde, kdy, za kolik

424. Matějská pouť
Kde: Areál Výstaviště Praha
Kdy: 23. února až 22. dubna 2019, úterý až pátek 14:00 až 21:00 hodin, víkendy, svátky a prázdniny 10:00 až 22:00 hodin.
Za kolik: úterý až pátek zdarma, sobota a neděle vstup do areálu 30 korun, děti do 120 cm zdarma, atrakce 30 až 150 korun.

Fotogalerie
21 fotografií