Knihovna věcí v Kampusu Hybernská odstartovala svou aktivitu loni na podzim. Vše přitom odstartovaly sociální sítě, na kterých parta nadšenců narazila na zajímavý zahraniční projekt. „Takovýchto knihoven funguje po celém světě přes osmdesát... A nás to nadchlo. Bylo to něco, co nám v Praze chybělo. První setkávání a brainstormování se odehrálo před rokem a půl,“ zavzpomínala pro Blesk.cz Rebeka van Overloop z Knihovny věcí, která se Pražanům otvírá dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek už rok, kdy si mohou odtud zapůjčit ledacos.

Máme doma mnoho krámů!

„Pocházíme z malých měst nebo vesnic, kde se všichni znají a vrtačku si půjčíte u souseda, a když jsme se sestěhovali do Prahy, najednou jsme tu možnost neměli. Navíc si všímáme, že v naší na konzum zaměřené společnosti jsme věcmi doslova přehlceni a většina z nás má spoustu ‚krámů‘, které se jen válí na polici a použijí se maximálně jednou za rok,“ vysvětlovala Rebeka, nač si tyhle věci kupovat, když si je můžou Pražané na pár dní půjčit. „Ušetřím peníze, místo i planetu. A navíc se potkám s lidmi, kteří mi třeba poradí, jak daný předmět nejlépe použít.“

Na co Pražané nejvíce letí?

Přestože bylo potřeba místnost vybavit, většinu věcí sem nekupovali. „Téměř všechno darované máme opravdu zařazené v katalogu a je to použitelné. Něco jsme ale odmítali rovnou, třeba klec na ptáky nebo staré časopisy, protože buď to nemá potenciál týdenní výpůjčky, nebo se to vůbec do konceptu Knihovny věcí nehodí,“ vysvětlovala se smíchem Rebeka, že právě tímto projektem se knihovna odvrací od konzumu a propaguje sdílenou ekonomiku. Z původních osmdesáti předmětů v knihovně LOT objevíte na 160 kousků od raketových pálek, přes krosnu, až po fotoaparát. Ty je možné vypůjčit si na určitý počet dní za poplatek, který vyjde znatelně levněji, než si domů pořizovat daný kus zboží.

A o co mají Pražané největší zájem? Na prvním místě vede projektor. „Ten se u nás neohřeje. (smích) ...Zkusíme jich sehnat víc, protože je o něj opravdu zájem a je neustále půjčený,“ prozradila Rebeka. V létě pak frčely stany, spacáky a karimatky. Celoročně je mezi nejžádanějším zbožím vrtačka, která byla číslo jedna, než přišel projektor. „Zajímavé je, že v různých zemích světa jsou nejpopulárnější různé předměty – v Londýně je to třeba čistič na koberce, ve Slovinsku šicí stroj,“ sdílela zajímavosti.

Po roce provozování se koncept značně posunul. Dnes v prostorách LOTu v Hybernské můžete zažít i workshopy, které vede právě Rebeka van Overloop. „Navázali jsme několik spoluprací a pořádáme pravidelné takzvané do it yourself workshopy s recyklační a upcyklační tematikou, nebo třeba swapy oblečení, kurzy šití či přednášky o udržitelném způsobu života.“

Kdo sem nejčastěji chodí?

Na atypickou půjčovnu si zvykli nejvíce studenti, kteří jsou nejčastějšími návštěvníky místa. „Často se stěhují, nemají velké úložné prostory, z různých důvodů si nechtějí nebo nemohou předměty kupovat. Ale chodí k nám i lidé ve středním věku... Většinou ti, kteří s naší myšlenkou nějak souznějí, snaží se přemýšlet udržitelněji, ekologičtěji. Obecně si stále víc a víc lidí uvědomuje, že méně znamená více i co se týče vlastnictví hmotných statků,“ těší se Rebeka a zároveň doufá, že k tomuhle udržitelnému přístupu dospěje ideálně i zbytek Prahy.

Fotogalerie
39 fotografií