Něco takového viděli i pracovníci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící zvířata poprvé. „O takzvaném balonovém syndromu jsme dosud věděli jen z odborné literatury. Samička byla skutečně nafouklá jako balon. K tomuto stavu dochází u ježků po traumatu,“ objasnila Blesku vedoucí ošetřovatelka Zuzana Pokorná.

Ježka srazilo auto a utrpěl vážné poranění dýchacích cest. Při pneumotoraxu se mu díky relativně volné kůži dostal vzduch z plic do podkoží a způsobil nafouknutí. „Léčit se dá pouze »upouštěním« vzduchu pomocí velké jehly a pokrytím antibiotiky,“ vysvětlila Pokorná s tím, že takový stav je velmi vážný.

Velká bojovnice

Statečná samička, které začali záchranáři říkat Balonek, je ale bojovnice. „První večer lapala po dechu a bylo vidět, že se dusí. Po ošetření veterinářkou už druhý den dýchala klidněji a nyní i samostatně jí,“ říká ošetřovatelka. Ježčí pacientku ještě čeká dlouhá cesta k uzdravení, jelikož má i zlomenou spodní čelist a přišla o levé oko.

Vše ale nasvědčuje tomu, že by se příští rok na jaře mohla opět vrátit do přírody. „Věříme tomu. To, že přišla o jedno očičko, nevadí. Ježci obecně špatně vidí, a tak se orientují hlavně čichem a sluchem,“ dodala Pokorná. 

Video
Video se připravuje ...

Ježčí samička se nafoukla jako balon. Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy

Fotogalerie
5 fotografií