Výstava vznikla na symbolickém místě, kde v 50. letech stával monstrózní pomník J. V. Stalina (†74). Expozice má celkem čtyři části. Venku před vstupem do podzemních prostor se nacházejí panely, které připomínají například hrdinskou smrt parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje či utrpení politických vězňů po nástupu komunismu.

V pravé části podzemních prostor pak na návštěvníky čeká unikátní projekce. Díky 3D animaci prožijí události jako okupaci Československa nacisty, výslech na StB či sametovou revoluci jako na vlastní kůži. V levé části pak uvidí záznamy unikátních svědectví pamětníků, které shromáždila společnost Post Bellum v rámci projektu Paměť národa. Hovoří například o událostech srpna 1968 a listopadu 1989.

Poslední částí je pět metrů vysoká zeď, která v rámci výstavy vyrostla na horizontu u metronomu. „Symbolizuje totalitní režimy, rozdělenou společnost. Co pro nás znamená svoboda, kde máme dnes své zdi a jak nám ve svobodě brání,“ vysvětlil ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Video
Video se připravuje ...

V Praze byla zahájena expozice o totalitních obdobích. Post Bellum

Podle Kroupy nemohl být realizován původní koncept výstavy, že by návštěvníci byli provedeni celým podzemím od jednoho vchodu k druhému. „Zhruba před půl rokem jsme dostali vyjádření statika, že prostor je nebezpečný a pustit do něj návštěvníky můžeme jedině, kdybychom vystavili tunel, který by je chránil. Z technických důvodů jsme do první části podzemí vystavěli dva tunely, kterým říkáme kapsy, kde můžeme projekcí nabídnout vyprávění a historické obrazy 20. století v podobě jakéhosi kina,“ uvedl.

Kdy: denně od 1. října do 9. prosince 2018
Kde: Letná – prostory pod metronomem
Za kolik: dospělí 100 Kč, děti, studenti, senioři a ZTP zdarma

Fotogalerie
17 fotografií